Zoégas förser kaffeodlare med rent och varmt vatten

17 september, 2021

Zoégas förstärker sitt hållbarhetsengagemang i östra Afrika genom en investering i Solvatten, som kommer att förse kaffeodlare i Rwenzori-regionen i Uganda med rent och varmt vatten.

Solvatten är en portabel vattenrenare och vattenvärmare som enbart behöver solenergi för att fungera – inga batterier eller kemikalier. Behållaren består av två ihopsittande delar som rymmer fem liter vatten var och har en transparent yta som släpper igenom UV-strålning från solen. Produkten, som har tagits fram av uppfinnaren och entreprenören Petra Wadström, tillverkas i Skåne.

”Vi har tidigare tillhandahållit denna lösning för kaffeodlare i Kenya med gott resultat och vi vill fortsätta använda denna uppfinning även i Uganda där den gör stor nytta. Förutom att förse kaffeodlarna med rent och hett vatten kan vi genom den här lösningen minska både sjukvårdskostnader och vedbehov”, säger Minette Rosén, råkaffeansvarig på Zoégas.

Totalt kommer 432 Solvattenbehållare att distribueras i Rwenzori-regionen under september månad. Detta möjliggör att 2 350 personer kommer att kunna tillgodose sig med rent och varmt vatten – en grundläggande förutsättning för att klara livet. Genom att behovet av eldning med ved och träd minskas kan även upp till 3000 träd räddas.

”Tillsammans med Zoégas kan vi fortsätta arbetet med att uppnå en hållbar framtid för alla. Tillgången till rent och varmt vatten ska vara en självklarhet och genom Solvatten kan energi- och vattenanvändningen effektiviseras. Det skapar även flera socioekonomiska fördelar, såsom bättre livssituation för människor i klimatdrabbade länder. Träd som får stå kvar och växa binder dessutom koldioxid, minskar jorderosion och ger viktig skugga för både växter, djur samt människor, säger Petra Wadström, grundare och VD på Solvatten.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!