WWF lanserar Vegoguiden för hållbara gröna val

2 oktober, 2020

Rotfrukter, kål och baljväxter får grönt ljus när WWF lanserar den nya Vegoguiden. Nötter, kokos, avokado och banan får däremot orange ljus, vilket betyder: Var försiktig och välj gärna något annat.

Vegoguiden bedömer vegoprotein, grönsaker, frukt, bär, nötter och spannmål. Med ett trafikljussystem med grönt, gult och orange ljus guidas användaren till vad som är bra att välja ofta – och vad som kan vara klokt att bara välja ibland. Bedömningen baseras på fyra hållbarhetsaspekter: klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel och vatten. Det vetenskapliga underlaget är framtaget av forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU men den sammanvägda bedömningen är gjord av WWF. Guiden ger övergripande generella råd utifrån ursprung och odlingssätt.

”En grundregel är att det bra att välja Krav-märkt och ekologiskt när man kan. Välj grova grönsaker och baljväxter, exempelvis ärtor, rotfrukter, kål och potatis, som oftast är det bästa valet för planeten”, säger Anna Richert, senior matexpert på WWF.

Vegetabilier som faller sämre ut i guiden är flera sorters nötter, kokos, avokado och banan. Anledningen är bland annat risk för förlust av biologisk mångfald. Odlingen kan ske i naturligt artrika områden eller ha en hög påverkan på vattenresurserna. En annan anledning kan vara hög klimatpåverkan på grund av flygtransport till Sverige.

Resultaten i korthet:

  • Krav- och ekoprodukter är generellt bättre val än grödor odlade med konstgödsel och syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel
  • Baljväxter är väldigt resurssmarta och produktionen har låg klimatpåverkan. Även vegokött och bönbiffar av olika slag är bra val. Allt detta får grönt ljus i guiden.
  • Spannmål och rotfrukter är generellt klimatsmarta med undantag för ris, quinoa och sötpotatis, som får gult ljus. De ekologiska motsvarigheterna får grönt ljus.
  • Vissa grönsaker och frukter från Europa får gult ljus, om de inte har odlats ekologiskt.
  • Gurka och tomater från Sverige, både icke-ekologiska och ekologiska, får grönt ljus.
  • Vegetabilier som får orange ljus är exempelvis flera nötter, kokos, avokado, banan och dadlar. Det beror främst på risken för förlust av biologisk mångfald eller att de kan ha en hög påverkan på vattenresurserna. De ekologiska motsvarigheterna får gult eller grönt ljus. Även sparris, haricot verts och sockerärtor, som har kort odlingssäsong i Europa och därför ofta flygs in från annat håll, får orange ljus.

Här finns hela Vegoguiden

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!