Viltkött i favoriträtten ger 90 procent lägre klimatavtryck

13 oktober, 2021

Svenskt Gårdsvilt har tagit fram en ny beräkning av viltköttets klimatpåverkan. Den visar att en måltid där det animaliska proteinet byts ut till viltkött ger 90 procent lägre klimatavtryck.

”Vår ambition är att inspirera fler att välja viltkött och genom den här satsningen hoppas vi kunna bidra ytterligare till att hjälpa konsumenterna att lättare göra klimatsmarta och hälsosamma val direkt i butiken”, säger Christian Gylche, VD för Svenskt Gårdsvilt.

Svenskt Gårdsvilt, som levererar viltkött till dagligvaruhandeln, har tagit fram beräkningen för att visa på de klimatfördelar som finns med att äta viltkött. Klimatpåverkansberäkningen inkluderar utsläpp från jakten, transport, process och paketering av produkten och jämförelsen har gjorts med andra animaliska proteinkällor i Sveriges vanligaste måltider.

Resultatet av mätningarna visar att viltkött hade 90 procent lägre påverkan jämfört med andra typiska protein, som nötkött, kyckling och torsk. Beräkningen har tagits fram i samarbete med Doconomy och deras 2030 Calculator Kalkylatorn.

”Viltkött är den mest naturliga formen av köttproduktion och får dessutom ”grönt” på alla kategorier i WWF:s köttguide – klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika. Nu vill vi göra det ännu enklare för konsumenterna att välja klimatsmart och redovisar därför klimatavtrycket på förpackningen”, säger Christian Gylche.

Den första produkten som märks med den nya beräkningen är vildsvinsfärs, som ingår i Svenskt Gårdsvilts delägare Leif GW Perssons produktlinje GW:s Utvalda.

Jämförelsen mellan Vildsvinsfärs och andra proteinkällor i Sveriges vanligaste måltider är baserad på data från WWF:s Matkalkylator. Proteinkällorna i jämförelsen kommer från produkter som säljs i Sverige och volymen i respektive måltid antas vara 200 gram. Valet av måltider att jämföra med baseras på de tio vanligaste vardagsrätterna i Food&Friends Matrapporten.

The 2030 Calculator är lanserad av Doconomy med syftet att skapa en tillförlitlig standard som företag kan använda för att beräkna sina produkters klimatpåverkan, oavsett bolag och produkt. Verktyget fokuserar på växthuseffekten och utsläpp av växthusgaser.

Läs mer om beräkningarna här

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!