Näringsminister Ibrahim Baylan, Kasper Madsen, VD Viking Malt, Malin Andersson, försäljningschef Viking Malt, Björn Hellman, VD Livsmedelsföretagen och Fredrik Fexe, vice VD Business Sweden

Viking Malt är Årets Livsmedelsexportör 2019

10 maj, 2019

Viking Malt har utsetts till Årets Livsmedelsexportör 2019. Priset delades ut på Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen den 9 maj.

Viking Malt exporterar årligen 150 000 ton svensk malt till bryggerier och destillerier i över 30 länder. Malten produceras i Sverige, Finland, Litauen, Danmark och Polen. Viking Malts anläggning i Halmstad är en av Sveriges viktigaste förädlare av svensk jordbruksråvara med en exportandel på 75 procent och en årlig exportomsättning på 600 miljoner kr. Ägare är finska Polttimo och svenska Lantmännen. Förutom äran belönas Viking Malt med 300 000 kronor i exporttjänster från Business Sweden.

Juryns motivering:

”Årets pristagare är historien om en succé i det dolda. Ska vi ta det ända från början så behöver vi förflytta oss hela vägen till Finland och 1883. Drygt 120 år senare, 2002, får företaget sin nuvarande form genom en svensk-finsk-litauisk sammanslagning, och hoppar vi fram ytterligare 17 år till 2019 så levererar pristagaren 150 000 ton svensk malt till bryggerier och destillerier i mer än 30 länder världen över.

Årets Livsmedelsexportör 2019 har sitt största mälteri i Halmstad på adressen Exportgatan 1. Det är minst sagt träffande för en av landets största och viktigaste förädlare av svensk jordbruksråvara med en exportandel på hela 75 procent och en årlig exportomsättning på 600 miljoner kr. Genom att satsa på nordiskt samarbete har årets pristagare tagit positionen som Östersjöområdets främsta i sitt slag.

Vinnaren av Årets Livsmedelsexportör har en genuin passion för slutprodukterna som deras egen produkt utgör en omistlig del av. Företaget strävar efter att ständigt utvecklas i form av nya produkter och tjänster, öppenhet för ny teknik och genom att ha ett starkt fokus på hållbarhet.

Företaget är världens nionde största kommersiella mälteri. Den svenska malten är något av en doldis, vilket kan verka lite märkligt givet att det faktiskt utgör den viktigaste ingrediensen i några av våra allra mest populära livsmedel. De senaste årens formliga explosion av kreativa svenska ölbryggerier – även känt som det svenska ölundret – har all anledning att rikta en tacksamhetens tanke till årets vinnare.

Högkvalitativ malt är grunden för förstklassig öl och whisky, och Årets Livsmedelsexportör 2019 är en lika fantastisk som oumbärlig ingrediens i den bubblande och kokande vörtpannan som är den svenska livsmedelsindustrin.”

Priset Årets Livsmedelsexportör, som delades ut för 21:a året i rad, går till ett svenskt livsmedelsföretag som genom kreativitet och fina insatser brutit ny mark för sitt företags export och som under året uppnått stora direkta framgångar. Bolaget i fråga ska samtidigt ha lagt grunden för en långsiktig exportutveckling ur såväl volym- som lönsamhetssynpunkt på en eller flera marknader. Vinnaren utses av en jury med representanter från bland andra Livsmedelsföretagen, LRF, Business Sweden, Sveriges Bryggerier och Kött- och Charkföretagen.

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!