Vegetabiliskt gräddalternativ blev Årets matbluff 2019

22 januari, 2020

Svenska folket har sagt sitt. Med överlägset flest röster blev det Alpro Cuisine soya vispbar som utsågs till ”vinnare” av antipriset Årets matbluff.

Trots att det vegetabiliska gräddalternativet har ”soja” i namnet innehåller det endast två procent av denna råvara. Den huvudsakliga råvaran är istället palmolja, som utgör hela 25 procent av innehållet. Som jämförelse innehåller Alpros sojadrycker fyra gånger så mycket sojabönor som Alpro Cuisine soya vispbar.

”Väldigt många känner sig uppenbarligen lurade av innehållet i produkten”, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentorganisationen Äkta vara, som ligger bakom omröstningen.

”Palmoljan är kritiserad, bland annat av miljöskäl, och många konsumenter väljer bort produkter som innehåller den. Jag tror att den negativa bilden är ett av skälen till att Alpros sojavisp fick så många röster.”

Alpro Cuisine soya vispbar fick närmare hälften av de totalt 19 100 rösterna. Närmaste konkurrenterna var Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär och Pågen Brioche hamburgerbröd.

Röstresultat
Totalt 19 100 röster fördelades enligt nedan:

1. Alpro Cuisine soya vispbar (9 416 röster)
2. Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb (3 431)
3. Pågen Brioche hamburgerbröd (3 270)
4. Rå Blåbär pressad råsaft (2 019)
5. Semper gluten free Bovete & Teff mjöl (964)

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!