Niclas Nilsson är VD för VASA Bryggeri i Sundsvall.

VASA Bryggeri ställer om till 100 procent återvunnen plast

25 november, 2019

VASA Bryggeri utanför Sundsvall kommer att börja använda PET-flaskor av 100 procent återvunnen plast för sina produkter och blir därmed, tillsammans med Coca-Cola Sverige, en av de första fabrikerna i världen att göra denna miljösatsning.

VASA Bryggeri har projekterat för användningen av återvunnen plast sedan slutet av 2018 och kommer att påbörja omställningen med start i början av 2020.

”Miljö har länge varit ett av våra starkaste kärnvärden och vi ämnar att ständigt ligga i framkant när det kommer till klimatförbättrande åtgärder”, förklarar företagets VD Niclas Nilsson.

Genom att använda flaskor av 100 procent återvunnen plast kommer VASA att bidra till minskad produktion av nytillverkad plast med flera ton per år, vilket ger ett märkbart mindre utsläpp av koldioxid. I samarbetet med Returpack pantas nära 90 procent av samtliga sålda flaskor och kan därmed användas för återvinning.

VASA kommer efter omställningen att som tidigare fortsätta använda sig av pappersetiketter istället för plast. Dessutom kommer dessa att appliceras med minimal limmängd för så låg miljöpåverkan som möjligt.

”Omställningen till 100 procent återvunnen plast kommer naturligtvis att kräva stora investeringar och omställningar för VASA Bryggeri, men det känns helt rätt och naturligt att göra den här satsningen”, säger Niclas Nilsson.

I förra veckan gick även Coca-Cola Sverige ut med nyheten, att alla PET-flaskor som används till företagets svenska produkter ska vara gjorda av återvunnen plast. Vattenfabriken i Olofström har också lanserat dryckesflaskor av 100 procent återvunnen PET till sitt smaksatta Eko-vatten.

Relaterade