Mackmyra Intelligens är världens första whisky skapad med hjälp av artificiell intelligens, AI.

Världens första AI-whisky vinner guld i prestigefylld tävling

15 maj, 2020

Mackmyra Intelligens, världens första whisky skapad med hjälp av AI (artificiell intelligens), har vunnit Guld och ”Best of Category” i den prestigefyllda Craft Spirits Awards Competition.

Mackmyra Intelligens, som Mackmyra har skapat tillsammans med Microsoft och den finska teknikkonsulten Fourkind, presenterades i maj 2019 på techkonferensen The Next Web i Amsterdam. Nu har den uppmärksammade whiskyn tilldelats ett guld och utsetts till Best of Category i den väl ansedda tävlingen Craft Spirits Awards Competition, som anordnas av American Distilling Institute.

”Innovation har alltid varit ett nyckelord för oss på Mackmyra. Därför är det ingen slump att det var vi som skapade världens första AI-whisky. Nu när en otroligt kompetent jury har tilldelat den en guldmedalj och bäst i sin kategori är det ett bevis på att det vi gör är helt rätt”, säger Angela D’Orazio, AI Whisky Mentor och Master Blender på Mackmyra.

Jarno Kartela, Principal Machine Learning Partner på Fourkind, säger att målet för projekt var att tänja på gränserna för vad som är möjligt med tekniken och samtidigt skapa något som konkurrerar med världens bästa produkter, utan jippon.

”Detta bevisar verkligen att maskiner kan användas för att öka expertis på mycket olika sätt och jag är optimistisk för framtiden.”

Nina Lund är Retail and Consumer Goods Sector Lead på Microsoft EMEA:

”Det har varit ett privilegium att hjälpa till att öka Mackmyras mänskliga expertis och hantverk med vår teknik för att generera differentierade produkter som behåller andan, utseendet och känslan hos deras varumärke.”

Relaterade