Hälften av svenskarna har inte tid att laga nyttig mat, enligt Greenfoods undersökning. Foto: Greenfood/iStock

Varannan svensk har inte tid att laga nyttig mat

9 januari, 2020

Andelen svenskar med övervikt eller fetma har ökat till 51 procent, enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt visar en ny undersökning från Greenfood att varannan svensk upplever att det är svårt att hinna laga nyttig mat i vardagen.

”Ska vi lyckas vända trenden måste vi visa svenskarna att det inte är krångligt att laga nyttig mat. Vi i branschen måste utveckla dessa kategorier, så att det alltid är enkelt, gott och lättillgängligt att konsumera nyttig mat”, säger Lisa Isakson, kommunikationschef på Greenfood.

Undersökningen visar också, att när svenskarna inte hinner laga nyttiga måltider, ersätter de dessa främst med fryst mat eller hämtmat som pizza och kebab. Tio procent uppger att de helt hoppar över måltiden.

Mer från undersökningen

  • När svenskarna inte hinner laga nyttig mat ersätter de maten med fryst mat (29 procent), pizza och kebab (25 procent), annan hämtmat, som sushi eller thai (20 procent), nyttig snabbmat från exempelvis en salladsbar (15 procent)
  • Middagen är den måltid som svenskarna upplever är svårast att hinna laga. Allra värst är det för hushåll med små barn hemma (76 procent).
  • Unga mellan 18 och 29 år uppger att de har svårast att hinna laga nyttigt (67 procent).

Undersökningen är genomförd av YouGov, 1024 personer har svarat.

Relaterade