Kefirkraut på rödkål

Var tredje svensk tror inte att de lever tillräckligt hälsosamt

30 april, 2019

Årets framtidsrapport från Ica fokuserar på framtidens största hälsoutmaningar i Sverige och vad vi kan göra för att motverka dem. Enligt Världshälsoorganisationen kommer 73 procent av alla dödstal år 2020 att orsakas av kronisk sjukdom och 80 procent av dessa skulle kunna undvikas med hjälp av rätt livsstil.

En undersökning som Ica har låtit Novus ta fram för årets framtidsrapport visar att 85 procent av svenskarna tror att hälsosam mat kan förebygga sjukdomar och ohälsa på lång sikt, samtidigt som 29 procent är osäkra på om de har rätt livsstil för att leva så länge som de vill. Fyra av tio uppger att de skulle äta nyttigare mat om de hade större kunskap om vad som faktiskt var nyttigt för dem.

”För att vända utvecklingen behöver vi i större utsträckning ställa om vår livsstil för att förebygga ohälsa och arbeta mer proaktivt mot sjukdom. Genom rapporten vill vi visa vad som kommer att spela roll för att vi ska leva våra liv mer hälsosamt framåt”, säger Ann-Katrin Tottie, framtidsanalytiker på ICA-Gruppen.

Robert Caesar är docent i molekylär medicin vid Wallenberglaboratoriet på Göteborgs universitet.

”Inom tio år tror jag att man kommer att ge patienter enskilda bakterier eller skräddarsydda bakteriecocktails som ett alternativ eller komplement till konventionella mediciner”, säger han i Icas framtidsrapport 2019.

Enligt Robert Caesar är grundprincipen för en god tarmhälsa att äta mycket och varierande kostfibrer, frön, grovt bröd, gröna växter och andra växter ovan jord. Människor uppmanas även att konsumera tio gånger mer bönor, linser och andra baljväxter än idag. Dessutom krävs en fördubblad konsumtion av grönsaker och en kraftig intagsökning av nötter och frön.

Med utgångspunkt från rapporten har Ica tagit fram följande fyra framtidsrecept som exempel på hållbar funktionsmat, som vi kan tänkas äta år 2025:

• Kefirkraut på rödkål
• Vegetarisk foie gras
• Kombucha- och hallonglass
• Antistressande smoothie

Relaterade