Var fjärde kvinna vill äta mer vegetariskt till jul

12 december, 2018

En färsk undersökning från Coops Matometer visar att kvinnor och unga personer är de som i störst utsträckning vill ha ett grönare julbord. Undersökningen visar även att lutfisk och sylta är de julrätter som svensken i första hand kan tänka sig att ersätta med vegetariska alternativ.

För att undersöka om vegovågen även har nått årets stora mathelg har Coops Matometer, med hjälp av Demoskop, frågan 1.300 personer om hur årets julbord kommer att se ut. Undersökningen visar att en av fem tillfrågade planerar att äta mer vegetariskt i jul jämfört med förra året. 27 procent av de tillfrågade i åldern 16-25 år och 24 procent av kvinnorna uppger att de vill äta mer vegetarisk i jul.

De julrätter som flest män kan tänka sig att byta mot ett vegetariskt alternativ är lutfisk, janssons frestelse och julpastej, medan kvinnorna föredrog att byta ut sylta, julpastej och julkorv. De traditionella julrätter som verkar svårast att ersätta är ägg, julskinka och gravad lax. 

Sammanfattning av undersökningen:

  • 20% av svenskarna kommer att äta mer vegetariskt under julen i år.
  • 24% av tillfrågade kvinnor och 27% i åldern 16-25 svarar att de kommer äta mer vegetariskt.
  • 31% av de tillfrågade kan inte tänka sig att byta ut en traditionell julrätt mot ett vegetariskt alternativ. 
  • Populäraste julrätter att byta ut mot vegetariskt alternativ är lutfisk (25%), sylta (25%), janssons frestelse (24%), julpastej (24%) och julkorv (24%).
  • Julrätter som inte är populära att byta ut är ägg (8%), gravad lax (12%) och julskinka (14%).

 

 

Relaterade