EU-kommissionen har beslutat att registrera Vänerlöjrom som skyddad ursprungsbeteckning. Foto: TT/Pontus Lundahl

Vänerlöjrom får skyddad ursprungsbeteckning

19 november, 2021

EU-kommissionen har beslutat att skydda produkten Vänerlöjrom genom EU:s kvalitetssystem för skyddade beteckningar. Löjrommen registreras därmed med Skyddad ursprungsbeteckning (SUB).

Att löjrommen från Vänern nu har fått en skyddad beteckning är resultatet av ett långsiktigt arbete som började 2014. Fisket har traditioner som går tillbaka till 1960-talet och löjromsfisket pågår under en kort och intensiv period varje år – den 17 oktober till 17.

”Sverige har fått ytterligare en produkt med skyddad EU-beteckning och det är riktigt roligt. Vänerlöjromens smak och kvalitet är unik för fiskprodukter från våra insjöar. Detta är ett sätt att visa upp vad regionen runt Vänern har att erbjuda, inte minst i exportsammanhang”, säger Camilla Bender Larson på näringsutvecklingsenheten på Jordbruksverket.

Producentorganisationen Vänerlöjrom Ekonomisk förening ansökte om att få sin produkt med samma namn skyddad genom EU:s kvalitetssystem hos Livsmedelsverket, som efter godkännande skickade ansökan vidare till EU-kommissionen.

”Jag är jätteglad att vi nu äntligen har fått en europeisk kvalitetsbeteckning för Vänerlöjrom. Det har varit vårt största mål i föreningen. Känslan är mycket positiv. Det kommer att vara värdefullt för alla producenter av Vänerlöjrom”, säger Thommy Möller, som är ordförande i Vänerlöjrom ekonomisk förening.

Producenter av livsmedel och jordbruksprodukter som har ett tydligt geografiskt ursprung kan få produktnamnet skyddat av EU, antingen som Skyddad ursprungsbeteckning (SUB), eller som Skyddad geografisk beteckning (SGB).

Svenska produkter som har skyddad EU-beteckning i dag:

• Vänerlöjrom (SUB)
• Värmländskt skrädmjöl (SGB)
• Kalix löjrom (SUB)
• Upplandskubb (SUB)
• Bruna bönor från Öland (SGB)
• Sveciaost (SGB)
• Hånnlamb, kött från gutefår (SUB)
• Skånsk spettekaka (SGB)
• Svensk Vodka (SGB)
• Svensk Punsch (SGB)
• Svensk Akvavit (SGB)

I nuläget finns ytterligare 15 produkter inlämnade till kommissionen för godkännande. Dessutom har ett antal ansökningar lämnats in hos Livsmedelsverket för en första bedömning.

Enligt Livsmedelsverket är skyddad ursprungsbeteckning (SUB) är ett namn som får registreras för ”en produkt som kommer från en viss ort eller region, eller i undantagsfall ett land, har en kvalitet eller egenskaper som helt eller till största delen beror på en viss geografisk omgivning, med de naturliga och mänskliga faktorer som förknippas med den, och i alla led produceras i det avgränsade geografiska området.”

”Registreringen är ett viktigt bevis för produktens kvalitet och för ett produktnamn som garanterar produktens ursprung och egenskaper. Nu har producenter möjlighet att anmäla produkter som tillverkas enligt bestämmelserna”, säger Jan Sjögren på Livsmedelsverket.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!