En delikat avokado kräver en delikat förpackningslösning.

Två nya lösningar som förlänger livslängden på avokado

2 maj, 2019

Avokado är en känslig frukt som måste säljas snabbt av butiken, men nu kommer två lösningar som ökar hållbarheten.

Amerikanska WP Produce är en jätte när det kommer till import och distribution av avokado. De har nu lanserat en teknik som förlänger livslängden på avokado som säljs under varumärket Desbry. Man har börjat använda en speciell etenfiltreringsteknik för att reducera mängden gas runt frukten vilket saktar ner mognadsprocessen. Samtidigt har man börjat använda en ny transportförpackning som förstärker luftcirkulationen och förbättrar ventileringen vilket ytterligare förlänger hållbarheten.

Tropisk avokado har normalt en shelf life på fem till sex dagar men med dessa nya tekniker kan man öka livslängden med upp till det dubbla.

För ett tag sedan berättade Apeel Sciences, också de från USA, att man utvecklat en ätbar beläggning som förlänger livslängden på avokado. Man kan kontrollera i vilken hastighet fukt avges från ytan och i vilken takt syre tränger in. På så sätt kan man även här fördubbla livslängden. Företagets teknik är en beläggning från naturliga lipider som utvinns från kasserad frukt och grönt. Lipiderna omvandlas till ett pulver som kan lösas upp i vatten och bilda en dipp eller en spray. Man har startat med avokado men räknar med att det kommer att fungera även på annan frukt och grönt som till exempel jordgubbar, mango, äpplen, bananer, kumquats och sparris.

Relaterade