Köttskolan.se lanserar tre nya lektioner till grillsäsongen

10 maj, 2019

För den som undrar vad en ”Chuck roll” är, eller var ”Porkbutt” sitter på grisen, kommer nu tre helt nya lektioner med filmer om amerikanska styckningsdetaljer och barbecue i Köttskolan.se.

”Vi vill berätta om de amerikanska detaljerna och förklara vilka delar de motsvarar i svensk styckning. Det är ett sätt att skapa kunskap om styckning och tillagning, som vi hoppas leder till efterfrågan på nya detaljer i Sverige. Att använda fler hela delar av hela djuret är både resurssmart och ekonomiskt”, säger Isabel Moretti, VD Svenskt Kött.

Två lektioner om styckningsdetaljer för grillning och barbecue med griskött och nötkött samt en film som reder ut olika benämningar av skivade detaljer av nötkött kommer nu i Köttskolan. Lektionerna presenteras av en av Sveriges bästa experter på barbecue och rökning av kött, Johan Åkerberg, som bland annat är delägare av måltidskonsultfirman Måltid och restaurangen HolySmoke BBQ i Skåne.

”Det är roligt att inspirera till att testa nya detaljer och smaker. Jag har rest en hel del till USA och andra delar av världen och lärt mig mycket om hur de styckar och tillagar köttet för att det ska passa för barbecue. En kunskap jag gärna delar med mig av här hemma”, säger Johan Åkerberg.

Filmen ”Amerikansk styckning på svenska – nötkött” fördjupar sig i detaljer styckade på amerikanskt vis och som börjar synas allt mer i butiker och även på restauranger här i Sverige. Det är ofta lite större detaljer som passar för indirekt långgrillning eller barbecue. Det handlar till exempel om brisket (nötbringa), shoulderclod, som motsvaras av bog på svenska, samt topblade, som vi kallar fjäderbladsbog. Det är ofta framdelskött som är ett resursklokt och prisvärt kött och kräver längre tillagning för att bli mört och gott.

Filmen om griskött visar på samma sätt de detaljer av gris som är populära för barbecue, hur de ser ut och vad man kan göra med dem, till exempel olika varianter på styckning av revben och sida, som spareribs, St Louis cut, ribtip, baby back ribs, porkbelly och porkshoulder. Många detaljer av griskött lämpar sig utmärkt för barbecue, då det innehåller mycket fett som gör att köttet behåller sin saftighet.

Den tredje filmen om handlar om det skivade köttet, dess amerikanska benämningar och motsvarigheter på svenska.

Köttskolan.se är en digital köttskola med grundutbildningar för medarbetare inom dagligvaruhandeln och intresserade konsumenter.Den ger på ett enkelt sätt mer kunskap om kött som råvara, mat och näring, samt information om det svenska köttet. Köttskolan innehåller utbildningar i att välja, laga och hantera kött. Kursdeltagarna kan följa en utbildningsplan och skaffa sig kunskap i egen takt och efter eget intresse. Det finns över 50 korta, enkla lektioner med filmer som går att följa på mobil, padda eller dator. När man genomfört en utbildning kan man göra ett prov och få diplom.

Se filmen om nötkött
Se filmen om griskött
Se filmen om skivat kött
Köttskolan.se

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!