Traditionellt men hälsosamt trender på årets julbord

28 oktober, 2021

Nytt år och nya tag vid julbordet. Förra årets julbord stod i skymundan för pandemin men nu dukas det snart upp i hela landet. Så vad vill gästerna ha på sitt julbord och hur kan köket möta detta? Orkla FoodSolutions har tagit pulsen på julbordet 2021, som bland annat visar att var fjärde kvinna vill ha mer grönt på bordet.

Sedan 2016 har Orkla FoodSolutions kommit ut med konceptet ”Smarta Julbord” som hjälper restauranger och offentliga kök att skapa mer hållbara, gröna och moderna julbord och julserveringar.

I år publicerar man även en undersökning kring trender på julbordet:

  • Glöm cross over och fusion. Gästen vill ha klassiska smaker som förknippas med jul och traditionella kryddor, som nejlika, kanel, kryddpeppar, ingefära och anis.
  • Laga mer hälsosamt och modernt. Även om gästen vill ha klassiska smaker vill de gärna äta mer hälsosamt. Feta gräddsåser får stå tillbaka och portionerna får gärna vara mindre, så att man kan smaka på allt.
  • Var fjärde kvinna önskar ett mer vegetariskt julbord där rotfrukter och kål får ta större plats, och med vegobullar som alternativ till de traditionella köttbullarna. De hoppar gärna över rätter, som lutfisk, sylta och pastejer.
  • Sillen är tillbaka. Starten på julbordet är viktig och gästen vill gärna äta sill, såväl de traditionella smakerna som nya juliga kryddningar – en hållbar och god produkt.
  • Sober snaps. Under flera år har alkoholvanorna bland de yngre förändrats, där ökat fokus nu ligger på hälsa som får allt fler att välja alkoholfritt. Så se till att ha en alkoholfri snaps på bordet, för traditioner är fortfarande viktigt.
  • Många skippar gärna buffén. Servera i stället minibufféer vid varje sällskap.

Läs mer om trenderna på Orkla FoodSolutions Smarta Julbord.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!