Foto: Hampus Marcussen

Too Good To Go kampanjar för att minska svinnet av semlor

16 februari, 2021

Med bröd och grädde som huvudingredienser – som båda ligger i topp på det som svinnas mest i landet – och sin korta hållbarhet löper semlan stor risk att bli svinn. Nu går matsvinnsrörelsen Too Good To Go ut med en kampanj för att rädda semlor från att bli svinn.

Förra året såldes runt 40 miljoner semlor i Sverige. Förutom att den traditionella semlan görs av ingredienser som tillhör de kategorier som svinnas mest, bröd och mejeri, och har en kort hållbarhet, så släpper varje bakad semla ut 0,3 kilo CO2e per 100 gram, enligt Klimatos beräkningar. Semlans klimatpåverkan uppges därmed vara lika stor som att ladda en telefon 53 gånger.

Det är dags att årets semla blir en hållbar semla, menar matsvinnsrörelsen Too Good To Go, som går ut med en kampanj för att få fler att använda svinn i bakningen, rädda överskottssemlor istället för att köpa nya och ta tillvara på varje bit semla som blir över.

”Olika former, storlekar, smaker och varianter i all ära – men nu är det dags att kora en semla som gör det lätt för konsumenten att göra ett mer hållbart val. Vi hoppas kunna inspirera fler att göra medvetna val – i det stora och det lilla – och till att inse att ett minskat matsvinn är en snabbspolning till en mer hållbar livsstil”, säger Helena Thelin, kommunikationschef på Too Good To Go.

Som en del i kampanjen kommer Too Good To Go-partners runt om i landet, som konditorier, bagerier och restauranger som serverar semlor, att inspirera sina kunder med tips och recept på hur semlan bäst tas tillvara och vid behov låta användare rädda överskottssemlor via Too Good To Go-appen. En kampanj i sociala medier i form av enkla tips på vad en semla kan förvandlas till, svinnrecept och tricks för att minska svinnet av semlor kommer att rullas ut i dagarna. Gustav ”Jävligt Gott” Johansson har även tagit fram recept på en växtbaserad semla gjord på svinn och tips på hur man enkelt kan ta tillvara allt som blir över.

Några av tipsen på bilderna från vänster:

• Laga efter läge-semla gjord på en överbliven croissant
• Hetvägg för att göra torr bulle så god som en nybakad
• Växtbaserad semla för längre hållbarhet

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!