Tid för restauranger och butiker att samarbeta

PUBLICERAD: 1 april 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Samtidigt som coronavisruset är på väg att slå ut inte bara delar av restaurangnäringen utan också deras små livsmedelsleverantörer, fortsätter folk att gå till livsmedelsbutikerna. Nu vill Livsmedelsakademin, Regional Matkultur Skåne och Innovationscenter för landsbygden hjälpa Skånes livsmedelsbutiker och restauranger att börja samarbeta.

”Genom ett samarbete skulle restauranger kunna hålla igång sina kök och behålla sin personal, butikerna få ett bredare utbud och stödja sitt lokalsamhälle, det skulle bli enklare för konsumenten att köpa vällagad restaurangmat som man kanske saknar just nu, samtidigt som man stöttar en skånsk krögare och dess leverantörer”, säger Niclas Fjellström, European Coordinator för Culinare Heritage.

För restauranger, eller cateringfirmor, blir det ett komplement till den ordinarie verksamheten, som redan nu kanske har utökats med extra service, som exempelvis hemkörning. De kan spara transportkostnad per portion genom att leverera större volym till samma plats.

För den mindre butiken kan det bli ett sätt att erbjuda sina kunder en vällagad dagens lunch direkt från ett restaurangkök. För den större butiken kan det vara ett sätt att komplettera utbudet i sin egen delikatessdisk med en specialitet från restaurangen eller dagens rätt. Det kan också vara ett sätt att komplettera sina matkassar med matlådor, färdigmat eller middags-kit.

”Nya idéer kan leda till ett varaktigt och lönsamt samarbete på längre sikt, när situationen runt oss återgår till någon typ av normalläge. Med samarbeten där vi hjälps åt och fler gynnas stärker vi det kulinariska Skåne, så att vi kan behålla och få fler småskaliga producenter, kreativa krögare och kockar och lokala butiker vars hjärta klappar för bygden”, säger Helena Kurki, verksamhetsansvarig på Innovationscenter för landsbygden.

”Främst vänder vi oss till restauranger som använder sig av lokala råvaror, men vi vill också särskilt uppmärksamma de restauranger som lagar mat av färsk fisk från det skånska kustfisket. Yrkesfiskarna har det tufft just nu när restaurangerna dragit ner på beställningarna”, säger Elin Pettersson, projektledare på Livsmedelsakademin.

Organisationerna bakom uppropet:
Livsmedelsakademin är en plattform för samverkan mellan olika intressenter som vill arbeta med mat, dryck och måltider. Uppdraget är bland annat att skapa unika mötesplatser, bryta barriärer och få det oväntade att hända.

Regional Matkultur Skåne/Culinary Heritage Europe är ett nätverk bestående av livsmedelsproducenter och restauranger som samverkar tillsammans för att främja den lokala livsmedelsproduktionen och bevara de kulinariska traditionerna med medlemmar över hela Europa.

Innovationscenter för landsbygden har sin huvudsakliga verksamhet i sydöstra Skåne. Genom att stödja innovativa företagare vill vi bidra till att öka tillväxten på landsbygden. Vi stödjer landsbygdens egen växtkraft och skapar kreativa kopplingar mellan stad och landsbygd.

Senaste nytt

Julmusttrender 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Bryggerierna ser ett växande intresse för hantverksmässig julmust, sockerfria varianter samt nya smaker och fatlagringar.
Julmust
Julmusttrender 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Blodbrownien lanseras i fler butiker till Halloween

I samband med Halloween kommer blodbrownien, som lanserades på Pressbyråns testbutik PBX, att finnas i flera butiker i hela landet.
Blodbrownie Emma Moberg
Blodbrownien lanseras i fler butiker till Halloween

Läskig godisnyhet från Fazer

Fazer lanserar Halloweenkulor, svart- och orangefärgade marmeladkulor med smak av apelsin-cola.
kulor
Läskig godisnyhet från Fazer

Arla släpper elektronisk musik byggd på magljud

Arla släpper Profibeats, en elektronisk låt byggd på verkliga magljud, i samband med lanseringen av Arla Cultura Profibi.
943ee0fe-592c-470d-870f-c3d7ec0c8966-w_960
Arla släpper elektronisk musik byggd på magljud

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx
Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan
Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx
Plastpåseskatten försvinner vid nyår