Foto: Mycorena

Tetra Pak och Mycorena bygger en ny anläggning i Falkenberg

27 juni, 2022

Tetra Pak samarbetar med Mycorena för att bygga en ny produktionsanläggning för svampfermentering för alternativa proteinbaserade livsmedelstillämpningar.

Den nya anläggningen, som ligger i Falkenberg, kommer att producera köttersättningsprodukter av svampprotein. Mycorena har även planer på att utöka sin produktionskapacitet och öppna nya fabriker i Europa och Asien inom en snar framtid.

Charles Brand, Executive Vice President för Processing Solutions & Equipment på Tetra Pak, beskriver samarbetet med Mycorena som en del av Tetra Paks långsiktiga strategi för att ta itu med utmaningarna kring livsmedelssäkerhet och trygghet genom att utforska och utveckla innovativa livsmedelskällor:

”Vi är mycket glada över att samarbeta med Mycorena i detta projekt för innovation och utveckling av livsmedelsförsörjningskedjan och som är i linje med Tetra Paks huvudsakliga mål – att skydda livsmedel, människor och planeten. Vid svampfermentering används mikroorganismer som är viktiga för bioprocessen och som kan skapa näringsrika proteiner av hög kvalitet. De må vara små, men de har stor potential för att skapa ett mer robust och allsidigt livsmedelssystem, vilket kommer att ge en bättre framtid för alla.”

Mycorena har sedan starten 2017 utvecklat en egen process baserad på svampbioteknik för att skapa veganskt protein för livsmedelsprodukter på ett resurseffektivt och hållbart sätt. Med livsmedelsingrediensen Promyc har företaget skapat flera livsmedelsprototyper, som alternativ till kött, kyckling, fisk och mejeriprodukter.

”Fermentering av svampar är livsmedelsindustrins framtid och vi är stolta över att kunna revolutionera detta område. Den nya fermenteringsanläggningen är en toppmodern produktionsanläggning, vars utformning och verksamhet kommer att byggas ut ytterligare i Sverige och kopieras globalt. För en sådan här ambitiös resa är Tetra Pak den idealiska partnern för oss, inte bara på grund av deras banbrytande expertis inom livsmedelsberedning, utan vi har också en gemensam ambition att utveckla en mer hållbar livsmedelsförsörjning”, säger Ramkumar Nair, grundare och VD för Mycorena.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!