Emma och Sebastian Gröndal, Tegelbrukets Hantverksmejeri i Boden, är vinnare av Icas Entreprenörspris 2022 i kategorin Årets lokala hjälte.

Tegelbrukets Hantverksmejeri vinner Icas Entreprenörspris

9 juni, 2022

Av 200 nominerade från hela Sverige står det nu klart att vinnarna av Icas Entreprenörspris är hemmahörande i Boden. Årets lokala hjälte 2022 är Tegelbrukets Hantverksmejeri med ägarna Emma och Sebastian Gröndal.

Icas Entreprenörspris delas ut till företagare som verkar i Ica-handlarnas anda, och som med hjälp av driv och entreprenörskap påverkar sitt närområde till det bättre.

Några som är sinnebilden av företagare med lokalt engagemang är Emma och Sebastian Gröndal som driver Tegelbrukets Hantverksmejeri. När pandemin satte stopp för deras matbaserad eventverksamhet bestämde sig paret för att ändå göra någonting av den glassmaskin som redan köpts in. Med mjölk från en bonde i närheten, bär från Mockträsk och ett brinnande intresse för mathantverk började de sälja glass i bägare direkt till privatpersoner. Snart ringlade sig långa köer och kunder åkte tidigt på morgonen för att få chans att prova deras hantverksglass.

Sedan våren 2021 huserar Tegelbrukets Hantverksmejeri i sin egen fabrik och produkterna finns numera hos återförsäljare runt om i Norrbotten. Förutom nöjda kunder och en blomstrande verksamhet belönas nu paret med Icas Entreprenörspris i kategorin Årets lokala hjälte. Juryns motivering lyder:

Emma och Sebastian Gröndal har med Tegelbrukets Hantverksmejeri bevisat sig vara sanna entreprenörer. Med ett brinnande engagemang för en levande landsbygd och det lokala företagandet, har de blivit en framstående aktör i Boden. När produkterna säljs hos återförsäljare runt om i Norrbotten är de enbart baserade på råvaror från närområdet, och återspeglar ett väl fungerande samarbete med lokala producenter.”

”Vi har lagt ner så mycket tid på att komma dit vi vill, och bara att bli uppmärksammad genom en nominering är en vinst i sig. Att sen gå hela vägen och kamma hem priset… Jag är helt mållös – och otroligt tacksam. Idag står vi i fabriken och packar varje enskild bägare för hand. Den här vinsten gör att vi kan köpa en maskin som underlättar arbetet lite”, säger Sebastian Gröndal.

Vinstsumman är 100 000 kr i respektive kategori, och vinnarna har utsetts genom en öppen omröstning och av en jury bestående av Per Strömberg, VD Ica Gruppen, Anna-Karin Hatt, VD för Lantbrukarnas Riksförbund, Sara Rosengren, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, Sara Wimmercranz, medgrundare till riskkapitalbolaget Backing Minds och känd från SVT:s Draknästet samt Lovisa Skoog, handlare på Ica Nära Djurgårdsgatan.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!