SydGrönt satsar för framtiden med ny fabrik i Bjuv

23 oktober, 2019

Nu tar SydGrönt ytterligare ett steg för att förlänga säsongen för svenskodlade grönsaker genom att expandera med en ny fabrik och fler klimatstyrda långtidslager på Foodhills i Bjuv.

SydGrönts nya fabrik består av ett rotsakstvätteri samt flera klimatstyrda långtidslager för grönsaker. Under förra året etablerade SydGrönt Sveriges första rödbetskokeri, ett packeri och långtidslager på Foodhills i Bjuv. Den nya fabriken innebär att företaget nu har verksamhet på cirka 6 500 kvadratmeter yta på Foodhills anläggning.

”Vi satsar för framtiden. Efterfrågan på hållbara svenska grönsaker ökar och vår målsättning är att erbjuda helsvenska förädlade produkter med lågt klimatavtryck. Med vår ökade kapacitet av förädling, packning och lager kan vi tillgodose marknadens efterfrågan och erbjuda svenskodlade grönsaker under en större del av året. Det är både bra för miljön och för konsumenterna, säger Sara Berger, VD på SydGrönt.

Hon lyfter även fram, att de nya klimatsmarta lagren har optimal luftfuktighet och kyla för långtidslagring av olika grönsaker.

”I Sverige har vi fina förutsättningar att hålla våra grödor fria från angrepp genom ett klimat med kalla vintrar. Prince-rapporten, Miljöpåverkan från svensk konsumtion, som kom förra året visar dessutom att svenska grödor, jämfört med livsmedel från andra länder, har små eller inga rester av kemiska växtskyddsmedel. Med hjälp av långtidslagring kan vi erbjuda svenskodlade grönsaker en längre tid på året och en betydande del av importen på marknaden kan ersättas med svenskodlade grönsaker med mindre klimatpåverkan. Det är ett bra miljöval.

Idag arbetar nio personer på SydGrönts anläggning på Foodhills i Bjuv. Den nya fabriken beräknas att sysselsätta ytterligare fem till sju personer.

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!