Sveriges kommuner köper mer ekologisk mat

27 november, 2019

Under första halvåret 2019 ökade kommunernas upphandling av ekologisk mat med 1 procentenhet, jämfört med samma period 2018. Det visar ny statistik från Krav.

Enligt handlingsplanen för den nationella livsmedelsstrategin ska 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen vara ekologisk till år 2030. Nu upphandlar Sveriges kommuner sammanlagt 37 procent ekologisk mat.

”För att nå det nationella målet om 60 procent ekologiskt behöver kommunerna fortsätta öka andelen ekologiskt. Utvecklingen i riket som helhet går åt rätt håll, men tyvärr är det inte fallet i alla kommuner. Mer ekologisk mat är viktig för den biologiska mångfalden, vattnet, jorden och klimatet. Kommuner som köper mycket ekologiskt tenderar också att köpa mer svenska råvaror”, säger Anita Falkenek, VD på Krav.

Hon är oroad över att den offentliga sektorn på många håll i landet börjar skära ner på inköpen av ekologisk mat av ekonomiska skäl.

”Just nu ser vi dock en oroande utveckling i många delar av landet där ekologiskt ifrågasätts av politiker i kommuner och regioner. Exempelvis väntas Lunds kommun i veckan besluta om att stryka sitt mål om ekologisk mat. Lund har verkligen varit i framkant och är den kommun som har högst andel ekologisk och Krav-certifierad mat till skolor och äldreboenden, hela 84 procent.

Statistiken kommer ifrån DKAB som beräknar andelen ekologisk mat i offentlig verksamhet i 149 av Sveriges kommuner.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!