Sveriges första alkoholfria sprit prisas av bartenders

18 oktober, 2019

Gnista Spirits lanserar Sveriges första alkoholfria sprit ”Floral Wormwood”. Efter en framgångsrik förlansering, där samtliga flaskor sålde slut inom några timmar, förfrågningar från butikskedjor och lovord från erkända dryckesexperter, lanseras nu produkten på den europeiska marknaden.

För två år sedan påbörjade grundarna bakom den prisbelönta drycken Caliente utvecklingen av en svensk, alkoholfri premiumsprit – något som många har ansett som “totalt omöjligt”.

”Under åren då vi har arbetat i branschen har vi tydligt sett hur alkoholfria alternativ följt samma mönster som den vegetariska trenden – idag anses det inte längre vara ocoolt att aktivt välja bort alkohol på festen, snarare tvärtom. Samtidigt efterfrågar konsumenter allt bättre kvalitet på alkoholfria drinkar, ”mocktails”. Vi utgick helt enkelt från “impossible is nothing” och bestämde oss för att ta fram en riktigt bra alkoholfri sprit som på riktigt imiterar det “svåra” i vanlig sprit, något som ingen lyckats med tidigare”, säger Erika Ollén, medgrundare till Gnista Spirits.

Hon beskriver resultatet som ”en unik kombination av klassiskt sprithantverk, där destillering och ekfatslagring är centralt, det senaste inom gastronomi samt livsmedelstech”.

Floral Wormwood, som betyder ”blommig malört”, kan användas som en alkoholfri cocktailbas, blandas med is och tonic eller drickas ren som aperitif. Smaken beskrivs som bitter, örtig och intensiv med toner av lakrits, ros och apelsin

Den Skåne-baserade produktionen är initialt småskalig. Drycken säljs via företagets egen e-handel och på utvalda premiumbarer i Skandinavien.

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!