Varje år fiskas 15 miljoner ton fisk upp för att användas i foder till andra djur.

Svenskt Sigill vill begränsa användningen av fiskmjöl

7 juni, 2019

Fiskmjöl som används som foder till andra djur bidrar till utfiskning av haven. Detta är inte hållbart och därför har Svenskt Sigill helt valt bort fiskmjöl till kycklingar och kraftigt begränsat användningen till fiskuppfödning på land, meddelar Svenskt Sigill i ett pressmeddelande

Certifiering enligt Svenskt Sigill tillåter inget fiskmjöl i foder till slaktkyckling eller värphöns. I den nya certifieringen för fisk och skaldjur som föds upp på land, som lanseras i september, har krav införts som begränsar mängden fiskmjöl och fiskolja i fodret. Kvoten fisk in fisk ut ska vara mindre än 1:1, alltså det ska gå åt mindre än 1 kilo fisk för varje kilo som produceras.

Svenskt Sigill kräver även att man, med några få undantag, ska använda sig av certifierat fiskmjöl och fiskolja (till exempel MSC eller IFFO RS). Detta innebär bland annat att fiskerierna kontrolleras och följer reglerna för miljön och vilda fiskbestånd. På sikt är förhoppningen att fiskmjölet kan minska ännu mer eller ersättas med nya hållbara proteinfodermedel som möjliggör en produktion med så liten påverkan på miljön som möjligt.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!