Vid en digital pressträff den 26 november presenterade Livsmedelsföretagen årets julmatsundersökning och visade upp ett 60-tal nya julmatsprodukter från organisationens medlemmar.

Svenskt på julbordet extra viktigt i coronatider

27 november, 2020

I pandemins 2020 tycks intresset för svensktillverkade produkter av hög kvalitet särskilt viktiga för svenskarnas julbordsfirande. Skinkan är fortsatt favorit på julbordet, följd av Janssons frestelse och sill.

På uppdrag av Livsmedelsföretagen har Demoskop frågat över 1 000 svenskar hur de kommer att äta, dricka och fira jul i år. Årets undersökning visar på ett fortsatt stort intresse för svensktillverkad och högkvalitativ mat och dryck i kris- och högtider. Kött- och chark är fortsatt populärast på julbordet, även om framförallt yngre vill se mer grönt och icke-animaliskt.

Coronapandemin har förändrat många svenskars levnadsvanor. 3 av 10 uppger att de motionerat mer än innan, fler än var tredje har planerat sina inköp av livsmedel i högre utsträckning och var fjärde har köpt mer hämtmat från restaurang.

Bara 1 av 6 svenskar kommer att fira jul med fler än den närmaste familjen och 70 procent kommer att anpassa sina inköp av julmaten med anledning av pandemin. 84 procent av svenskarna känner sig trygga med att kunna få tag på alla livsmedel de önskar inför julhelgen, trots pandemin.

”En positiv effekt av pandemin är att var fjärde svensk har minskat sitt matsvinn. Och inför jul tycks mer kvalitet snarare än kvantitet vara melodin, även om utbudet fortsätter att breddas. Detta är, i kombination med det minskade antalet julbord, är också positivt ur matsvinnshänseende”, säger Björn Hellman, VD Livsmedelsföretagen.

Viktigast när svenskarna handlar till julbordet är att maten och drycken är svensk. Näst viktigast är att den håller hög kvalitet, medan det är mindre viktigt att den är nyttig.

De traditionella julrätterna, som julskinka, Jansson, sill, lax och köttbullar, är fortsatt i topp. På dryckessidan är julmust fortsatt svenskarnas storfavorit på julbordet, men ölen – både den alkoholhaltiga och den alkoholfria – blir allt viktigare. Glögg uppskattas av de yngre, medan äldre föredrar snaps. Ris á la Malta håller ställningarna bland sötsakerna.

”I kris söker vi trygghet och där har maten genom alla tider spelat en viktig roll. Vi har aldrig saftat, syltat, odlat och bakat så mycket som i år och mycket av vår ofrivilliga hemmatid har vi ägnat åt matlagning. Inför årets julhelg tror jag behovet av vardagseskapism är större än någonsin och att vi längtar efter att sätta guldkant på tillvaron med ett lyxigt och traditionsenligt julbordsfirande”, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

Här är ett urval av frågorna och resultaten i undersökningen:

Vilken av följande rätter är din absoluta favorit på julbordet?
1. Julskinka 25 %
2. Janssons frestelse 16 %
3. Sill 12 %
4. Lax 8 %
5. Köttbullar 5 %

Vilken typ av mat vill du ska dominera på ditt julbord? (Möjligt att ange flera svar)
1. Kött- och charkprodukter 63 %
2. Fisk och skaldjur 25 %
3. Grönsaker och rotfrukter 23 %
4. Annan icke-animalisk mat 8 %
5. Bröd och kex 5 %

Tror du att ditt köttätande kommer att förändras den här julen jämfört med tidigare jular och i så fall hur?
• Minska 12 %
• Ingen skillnad 86 %
• Öka 2 %

Vilka av följande drycker skulle du vilja att det serveras till maten på ditt julbord? (Möjligt att ange flera svar)
1. Julmust 76 %
2. Julöl 46 %
3. Vatten 41 %
4. Snaps 39 %
5. Glögg 27 %

Vilken känd svensk person som har varit aktuell under senaste året skulle du helst bjuda in till ditt julbord?
1. Anders Tegnell 9 %
2. Jonas Sjöstedt 8 %
3. Carina Bergfeldt 8 %
4. Sven Melander 7 %
5. Anders Hansen 5 %

”Även om jag tror att de flesta helst av allt skulle vilja slippa prata mer om coronamutationer, smittspridningsteorier eller ytterligare restriktioner, kan jag förstå att man gärna skulle bjuda in årets i särklass mest omtalade svensk till sitt julbordsfirande. Men det vanligaste svaret på frågan är faktiskt ”Ingen”, något jag tror att Anders Tegnell uppskattar och som inte är så konstigt. Julen är en tid som man först och främst vill fira med nära och kära”, särskilt i år, säger Jimmy Sandell.

Hela undersökningen finns här

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!