Svenskt på julbordet – det bästa för klimatet

21 december, 2021

Den som vill fira en mer klimatsmart jul bör välja svenskt, såväl när det gäller råvarorna till julbordet, som granen och julblommorna.

Enligt en undersökning från LRF Mjölk kan julbordets klimatavtryck minskas med 23 procent om man väljer svenska produkter i stället för importerade. Anki Sundin, nutritionist på LRF Mjölk, ger några exempel:

Svensk mjölk har lägre klimatpåverkan än genomsnittet i resten av världen och importerade frukter och grönsaker har tre gånger så stor klimatbelastning som svenska. Även valet av julskinka har stor betydelse. Sverige har en av världens hårdaste djurskyddslagar och EU:s lägsta användning av antibiotika inom djuruppfödningen. Dessutom har svenska grisar knorren kvar.

Även när det gäller granen och julblommorna handlar det om att titta på ursprungsmärkningen: En svenskodlad julgran har lagrat cirka 11 kilo koldioxid under sina tio år. Efter julen samlas de flesta julgranarna in och blir flis för att återvinnas som energi i värmeverk, som ersättning för fossila energislag. Nästan alla svenska julstjärnor odlas fossilfritt i växthus uppvärmda av bioenergi.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!