Thomas Östlund, Svenskt Butikskött, och Tomas Erlandsson, Nordisk Råvara.

Svenskt Butikskött och Nordisk Råvara startar samarbete

21 september, 2021

Svenskt Butikskött och Nordisk Råvara, ett innovativt företag inom baljväxtodling, ska tillsammans utveckla växtbaserade livsmedel med miljö och hälsa i fokus.

”Tillsammans med Nordisk Råvaras sortiment av baljväxter, specialgrödor och deras enorma kunskap om odlingsmetoder kan vi tillsammans utveckla livsmedel som är bra både för människa och miljö. All livsmedelsproduktion idag måste ske med en så liten resurspåverkan som möjligt. Framför allt när det gäller det livsviktiga proteinet måste vi söka nya vägar. Tack vare samarbetet med Nordisk Råvara tar vi nästa kliv och kan utveckla livsmedel utifrån både animaliska och växtbaserade proteiner. Vi är mycket glada över samarbetet”, säger Thomas Östlund, VD på Svenskt Butikskött.

Målsättningen är att både de animaliska och växtbaserade livsmedlen ska ha lägsta möjliga klimatavtryck och rikta sig till framtidens konsumenter som värderar smak, ursprung och näring.

”Vår matimport ligger totalt sett på ca 50 procent, men tittar vi på baljväxter och andra proteingrödor är importen över 90 procent. I samarbete med en stark lokal livsmedelsproducent som Svenskt Butikskött med egna varumärken och distribution till dagligvaruhandel och foodservice kan vi öka den inhemska odlingen och samtidigt höja ribban och visa på fördelar av smak och kvalitet i svensk växtbaserad proteinråvara”, säger Tomas Erlandsson, VD och grundare av Nordisk Råvara.

Thomas Östlund menar att den växtbaserade produktionen är ett naturligt komplement till Svenskt Butikskötts verksamhet:

”Som producent av livsmedel med svenskt kött kan vi primärproduktion och har en nära relation med våra gårdar. Genom att tänka ekologi i sin helhet och förstå de klimatutmaningar vi står inför, ser man också möjligheter i synergin mellan djur och växter.”

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!