Lax är den populäraste sjömaten på svenskarnas tallrikar. Foto: Norges sjömatsråd

Ökad konsumtion av sjömat efter fem års nedgång

21 februari, 2019

2018 ökade den svenska sjömatskonsumtionen efter fem års nedgång – med en procent. Ökningen bestod av lax och Norges sjömatsråd hoppas på ett trendbrott.

De svenska hushållens konsumtion av sjömat har sjunkit varje år sedan 2013, totalt med 19 procent. 2018 bröts trenden, då hushållens sjömtatskonsumtion ökade med en procent. Det visar GfK:s hushållspanel, som omfattar 4 000 svenska hushåll.

”Det är positivt att nedgången i sjömatskonsumtion till slut är bruten men än är det långt kvar tills sjömaten får sin förtjänade plats på svenska tallrikar. Nyligen släpptes vår omfattande Seafood Consumer Insight-studie som visar att nästan 70 procent av svenskarna inte äter sjömat i nivå med Livsmedelsverkets rekommendationer på två till tre gånger i veckan”, säger Sigmund Bjørgo, Sverigechef på Norges sjömatråd.

Seafood Consumer Insight-studien från Norges sjömatråd är världens största undersökning om sjömatskonsumtion och omfattar 30 000 respondenter i 21 länder. Trots trender som poké bowl och sushi visar studien att bara runt var tredje svensk äter sjömat enligt Livsmedelsverkets rekommendation.

Laxen, som fortfarande är den populäraste fisken på svenska middagsbord, stodp också för ökningen av hushållens sjömatskonsumtion under 2018. 2018 exporterade Norge totalt nästan 38 000 ton lax till Sverige, därefter kommer sill (6 500 ton) och torsk (5 200 ton).

Relaterade