Svenskar prioriterar hemmamatlagning i pandemin

26 april, 2021

En ny undersökning från YouGov på uppdrag av Elon visar att 54 procent av svenskarna lagar mat hemma varje dag. Pandemin har påverkat matvanorna i hemmen och nästan var tredje svensk lagar nu mer mat hemma än innan.

Undersökningen visar att pandemin lett till förändringar i svenskarnas matvanor och det är framför allt de yngre som numera lagar mer man hemma än tidigare. 29 procent av svenskarna generellt lagar nu mer mat i hemmet än innan pandemin och bland de yngre är andelen ännu högre, 35 procent.

Den ökade matlagningen i hemmet har också lett till mer välfyllda kylskåp. Fler än var femte svensk, 21 procent, har en mer välfylld kyl nu än innan pandemin startade. Kylen är också den vitvara som nästan hälften av svenskarna, 48 procent, tycker är viktigast i sitt kök. Under hamstringsfasen förra våren, när vissa hushållsvaror tog slut i livsmedelsbutikerna, fanns det en del som såg över möjligheten att utöka kapaciteten hemma. 5 procent av svenskarna övervägde att köpa en extra frys under den perioden och 7 procent gjorde slag i saken och köpte en.

”Det här märktes tydligt i butikerna under förra våren då många kom in och ville veta mer om olika frysalternativ för att kunna lagra mat. Det senaste året allt fler lagt mer fokus på hemmet och försökt hitta lösningar som både får oss att känna oss trygga och bekväma i vardagen”, säger Hans-Eric Schultz, försäljningsdirektör på Elon.

Så ofta lagar vi mat hemma en vanlig vecka

• Flera gånger varje dag: 15%
• Minst en gång varje dag: 39%
• 4-6 gånger/vecka: 27%
• 1-3 gånger/vecka: 13%
• Mer sällan: 5%
• Jag lagar aldrig mat själv: 1%

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!