Jenny Andersson är ordförande i branschorganisationen Svensk Fågel och kycklingbonde. Foto: Svensk Fågel

Svensk Fågel: Svenska kycklingar mår bra

17 november, 2021

Svenska kycklingar som föds upp inom ramen för Svensk Fågel mår bra och har inte ont, som WWF hävdar i sin Köttguide. Det skriver branschorganisationen i en kommentar till WWF:s uppdaterade Köttguide, där all svensk kyckling, utom den Krav-märkta, får rött ljus.

Svensk Fågel refererar till en nygjord studie, som bekräftar att djurhälsan hos svenska kycklingar är mycket bra. I studien, som precis har lämnats in till Jordbruksverket, analyseras djurvälfärden och benhälsan enligt ”Welfare Quality-protokollet” för fjäderfä som har tagits fram av bland annat SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet).

”De studier som WWF har grundat sin guide på är gamla och flera av dem är gjorda utomlands, alltså inte i Sverige. Så ser det inte ut i svenska kycklingstallar i dag. Att WWF inte ens kontaktat oss och före sin lansering av Köttguiden och tagit reda på fakta är minst sagt olyckligt”, säger Maria Donis, VD för branschorganisationen Svensk Fågel.

Svensk Fågels ordförande Jenny Andersson, som själv är kycklingbonde i Småland, säger att branschorganisationen välkomnar en granskning av WWF:

”Kom gärna ut och genomför undersökningar i våra stallar, vi har ingenting att dölja – tvärtom. Vi visar gärna upp vår svenska uppfödning, vi är stolta över den och vi är ett föredöme för många andra länder. Vi har liten klimatpåverkan, bra djurvälfärd och låg antibiotikaförbrukning. Svenska konsumenter kan känna sig trygga när de äter svensk kyckling”.

Svensk Fågel skriver vidare att benhälsan hos svenska kycklingar har förbättrats avsevärt de senaste 20 åren. Svenska bönder har, tillsammans med branschen och i nära samarbete med myndigheter, bland annat genomfört följande:

Bytt till nya kycklingraser
• Raserna har genom avel utvecklats och är idag mer robusta med bra benhälsa
• Bättre balanserat foder
• Kontinuerlig utbildning av lantbrukarna
• Förbättrat djurskötseln
• Ändrat placeringen av foder och vatten så att kycklingarna rör mer på sig
Källa: Svensk Fågel

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!