Styckar-SM arrangeras för första gången

PUBLICERAD: 26 juni 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Den 22 oktober blir det premiär för Styckar-SM. Då ska svenska kött- och charkbranschen för första gången kora landets bästa styckare av en halv gris. Bedömningen omfattar aspekterna ekonomi, estetik, arbetsorganisation och hygien. Tävlingen sker under Chark-SM:s branschdag i Göteborg.

”Med Styckar-SM vill branschen sätta strålkastarljuset på ett äkta hantverksyrke som handlar om att maximera råvaran och förädla den på bästa sätt. Vi behöver utbilda fler styckare i Sverige och fler måste förstå vilken fantastisk skicklighet dessa yrkesutövare besitter”, berättar Magnus Därth, VD i Kött- och Charkföretagen.

Tävlingsmomentet i Styckar-SM består av att stycka en halv gris och de tävlande har 40 minuter på sig att omvandla den till produkter, som är färdiga att säljas i butik. Bedömningen kommer att omfatta ekonomiskt utbyte, det vill säga bästa styckning och fördelning av råvaran i mest lönsamma produkter. Styckningen estetiska värde vägs också in, både gällande hur styckningen har utförts och hur slutprodukterna ser ut. Ytterligare parametrar är arbetsorganisation och hygien.

Styckar-SM genomförs inför publik under Chark-SM:s branschdag den 22 oktober i Göteborg. En tävlingsledare och kommenterande expert guidar åskådarna under tävlingen medan bedömningen görs av två oberoende domare med mycket lång erfarenhet inom branschen. Vinnaren koras senare under kvällens bankett, då även Chark-SM delar ut bedömningar och priser till Sveriges bästa charkprodukter i 17 klasser samt i en klass för vego-produkter (lakto-ovo och veganska). Allt kött som styckas fram under Styckar-SM kommer att skänkas bort, för att säkerställa att inget går till spillo.

I premiäromgången är det Sveriges sex största slakt- och styckningsföretag för griskött som kommer att bjudas in att tävla. Nästa gång är förhoppningen att tävlingen ska kunna utökas så att fler företag och styckare kan vara med.

Det råder stor brist på styckare i Sverige och förhoppningen är att fler ska söka sig till yrket när de ser vilket fantastiskt hantverk som ligger bakom. I Sverige finns det idag drygt 270 EU-godkända, slakt- och styckningsföretag i varierande storlek.

Styckar-SM genomförs som en aktivitet under Chark-SM:s branschdag i Göteborg den 22 oktober 2020. Chark-SM arrangeras av Kött och Charkföretagen (KCF) och Tidskriften Kött & Chark.

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen behöver bli mer hållbar

Årets uppföljning och utvärdering av livsmedelsstrategin har fokus på området Konsument och marknad.
Livsmedelskedjan illustration

Produktionen av metanreducerat kött skalas upp

Fodertillskottet Lome, som minskar kors metanutsläpp, ska ges till kor på gotländska gårdar som Protos samarbetar med.
Linda och Fredrik högupplöst_Martina Holmberg

Lakrids by Bülow utökar Slow Crafted-serien

Lakrids by Bülow släpper det senaste tillskottet i sin ekologiska Slow Crafted-serie: Milk & Honey.
SC_MILKHONEY_landscape

Turbulent år för ekoförsäljningen

Under 2023 minskade andelen ekologiskt i alla kanaler utom Systembolaget. Den stora försäljningsnedgången i början av året bromsade dock successivt in.
_DSF0035