Stor okunskap om bröd som klimatsmart livsmedel

8 maj, 2020

Trots att många svenskar vill äta mer klimatsmart är det få som ser brödets klimatnytta. Det visar en ny undersökning genomförd av United Minds på uppdrag av Brödinstitutet.

Endast 35 procent av svenskarna instämmer i att bröd är klimatsmart, bara 6 procent vill äta mer bröd för klimatets skull och 21 procent uppger till och med att de vill minska sin brödkonsumtion av klimatskäl och .

Undersökningen visar också att knappt 40 procent av svenskarna tänker på att bröd är en naturlig del av en vegetarisk kost.

”Bröd är underskattat när det kommer till klimatavtryck. I diskussioner om att vi ska äta mer växtbaserat för klimatets skull glöms bröd ofta bort. Bröd är ett mycket enkelt sätt att äta mer klimatsmart. Många tänker heller inte på att bröd är en naturlig källa till växtbaserat protein, och det är något vi gärna vill påminna om”, säger Maria Sitell, leg dietist och talesperson för Brödinstitutet.

Svenskarnas främsta anledning till att äta bröd är den goda smaken, följt av att bröd anses vara enkelt att förbereda och tillaga.

5 skäl att äta mer för bröd för klimatet:

1. Bröd har ungefär lika låg klimatpåverkan som baljväxter, dvs < 1,0 kg.

2. Bröd kräver mycket små mängder vatten i hela produktionskedjan.

3. Sveriges stora produktion av spannmål gör brödet till ett närodlat livsmedel.

4. Bagerier som bakar bröd utnyttjar ugnen väl, vilket ger en energisnål bakning.

5. 1 av 4 svenskar lägger ofta matrester på bröd – ett bra sätt att ta hand om rester.

(Källa: Brödinstitutet)

Relaterade