Startup-företaget Mycorena tar in 1,2 miljoner euro

20 maj, 2020

I början av 2020 lanserade den svenska foodtech-startupen Mycorena sin svampbaserade proteiningrediens Promyc. Nu tar bolaget in över 1,2 miljoner euro för att finansiera en uppskalning och expansion i syfte att nå en massmarknad.

Promyc lanseras som ett alternativ såväl till kött, som traditionella växtbaserade proteiner, som soja och ärta. Bolaget har sedan början av 2020 en anläggning för produktutveckling och småskalig produktion i Göteborg. Nu ska den nya investeringen finansiera en hållbar tillväxt för bolaget och initiera uppförandet av deras första småskaliga industriella produktionsanläggning i Falkenberg, en region som huserar flertalet storskaliga svenska livsmedelsproducenter.

”Mycorena är ett av de mest lovande foodtech-startupsen i Sverige. Vi är väldigt glada att ha Mycorenas produktionsanläggning i Falkenberg och det är vårt första steg mot att attrahera fler startups inom foodtech-området samt att omvandla regionen till ett Silicon Valley för nordisk foodtech”, säger Jan Melkersson, Näringslivschef i Falkenbergs Kommun.

Bolaget har en vision om att Promyc ska bli den självklara proteiningrediensen för livsmedelsproducenter som vill få mer än vad traditionella växtbaserade proteiner kan erbjuda och samtidigt skapa positiv påverkan på miljön.

”Mycorena har skapat enormt intresse från både små och stora livsmedelsbolag som vill ha en ny valmöjlighet med riktigt bra smak och konsistens som kan skalas upp fortare än andra växtbaserade proteinkällor och dessutom produceras lokalt”, säger Ebba Fröling, COO på Mycorena.

För att uppnå detta ska Mycorena under de kommande månaderna fortsätta att utöka sin produktionskapacitet samt utforska ytterligare användningsområden för Promyc i syfte att utöka sin kundportfölj.

“Människor blir mer medvetna om vikten av att ha ett hälsosamt och hållbart livsmedelssystem, särskilt i dessa tider då världen står inför en kris. Detta reflekteras i den enorma uppgång som just nu pågår i de globala marknaderna för växtbaserat och icke-animaliskt protein. Vi är väldigt glada att vara en del av den rörelsen och tror starkt på att Promyc kan åstadkomma en transformation inom segmentet för växtbaserat veganskt protein”, säger Ramkumar Nair, grundare och VD på Mycorena.

Investeringsrundan attraherade investerare från FBG Invest (ett industriellt investerarnätverk i södra Sverige), Bertebos Stiftelse (ägare till svenska livsmedelsbolagen Berte Qvarn och SIA Glass), Falkenbergs Sparbank, investerare från Glass Wall Syndicate och från bolagets existerande investerare Bånt AB, Expand Research B.V. och Kale United AB. Bolaget är också finansierat av EIT Climate-KIC Nordic.

Läs mer om Mycorena AB

Relaterade