Specialkoster gör det svårare att bjuda på middag

1 november, 2019

Drygt varannan svensk tycker att det har blivit svårare att bjuda på middag på grund av olika specialdieter, det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av WW ViktVäktarna. Att det däremot skulle vara svårare att själv gå på middag på grund av den egna specialkosten håller knappt någon med om.

Vegan, vegetarian, flexitarian, glutenfri, laktosfri…. Anledningarna till selektivt ätande är många och sällan har butiker och restauranger behövt ta så stor hänsyn till svenskarnas specialkost som nu.

När WW ViktVäktarna låter Sifo undersöka hur många svenskar som upplever att specialdieter gjort det svårare att bjuda på middag i dag jämfört med för tre år svarar drygt varannan (52 %) att de håller med. Däremot anser knappt var tionde (9 %) att den egna dieten eller specialkosten gör det svårare att bli bjuden på middag.

”Det här visar att vi kanske inte måste slå knut på oss själva för att tillmötesgå precis alla önskemål. Självklart ska du undvika nötter i maten om någon av gästerna är allergisk – men relativt ofta är specialkosten ett eget val, där man antingen gör ett undantag när man är bortbjuden eller helt enkelt äter av det man kan”, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel 9-12 april 2019. Totalt intervjuades 1095 personer i åldern 16-79 år.

 

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!