Sodexo Norden har beslutat att fasa ut engångsplasten

5 februari, 2019

Genom Sodexos globala hållbarhetsplan Better Tomorrow 2025 åtar sig företaget att eliminera onödigt avfall till år 2025. Åtagandet att minska engångsplast är ett av flera steg i företagets arbete med att minska sin miljöpåverkan.

Sodexo är en av Nordens största service- och måltidsleverantör till bland annat universitet, arbetsplatser, sjukhus och skolor. Nu har företaget beslutat att fasa ut engångsplast, som ett led i sitt globala hållbarhetsarbete. 

Detta åtar sig Sodexo att göra:
* Sluta med engångsplaster i form av plastmuggar, plastpåsar för take away och omrörare av plast till slutet av 2019.
* Sluta med plastlock och matlådor av plast till 2025.      
* Minska användningen av sugrör under 2019 genom att endast erbjuda dem till kunder som verkligen behöver dem under övergångsperioden till mer hållbara material.
* Använda återvinningsbar plast i de fall plast är nödvändigt.
* Ständigt söka innovativa metoder och produkter som minskar eller utesluter användningen engångsplaster. 

För att säkerställa fortsatt livskvalitet för människor med funktionsnedsättning, patienter på sjukhus, äldre och människor med matallergier, tillämpas riktade insatser. Med det undviker företaget oavsiktliga konsekvenser som skulle kunna uppkomma vid ett fullskaligt uteslutande av plast. Sodexo kommer att fortsätta samarbeta med leverantörer kring innovativa och mer hållbara förpackningar för alla konsumenter inom detaljhandeln.

”Som stor aktör inom måltidssektorn har vi ett ansvar att ta initiativ för att öka takten och hitta hållbara lösningar. Att ta bort engångsplasten är ett av stegen. Förhoppningsvis leder vårt och andra aktörers initiativ till att slentrianmässig användning av engångsplast minskar och att nya alternativ utvecklas”, säger Per Liljedahl, miljö- och kvalitetsansvarig för Sodexo i Norden, i ett pressmeddelande.

 

 

Jerry Pettersson
About the author

Redaktör
jp.press@comhem.se

Relaterade