Smördeg utan smör utsedd till Årets matbluff 2020

20 januari, 2021

Namnet till trots innehåller smördegen från Pop! Bakery inget smör, vilket många av de röstande tyckte var bluffigt. Nu meddelare företrädare för tillverkaren att man kommer att byta till smör.

Med liten marginal röstades Pop! Bakery Smördeg fram som ”vinnare” av antipriset Årets matbluff 2020 med 5 644 röster av totalt 14 610.

”Bluffen är att produkten heter smördeg, men innehåller palm- och solrosolja istället för smör”, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara, som delar ut utmärkelsen.

Han tillägger att Pop! Bakery är långtifrån den enda deg utan smör som kallas för smördeg. Det är nämligen tillåtet, eftersom Sverige har ett undantag från EU:s regler. Att konsumenterna känner sig lurade av sådana produkter, visar det faktum att smörfria smördegar fick 21 av de 184 nomineringarna till årets antipris och att degen från Pop! Bakery fick flest röster i omröstningen.

”Det här är en tydlig signal att det nuvarande undantaget borde tas bort. Konsumenter förväntar sig helt enkelt att en smördeg ska innehålla smör och då ska den också göra det. Deg som inte innehåller smör borde helt enkelt kallas för något annat”, säger Björn Bernhardson.

EU:s regler föreskriver att produkter som har smör i namnet också ska innehålla smör, men gör undantag för ett antal beteckningar. Det handlar, förutom om smördeg, även om jordnötssmör, kakaosmör och smörsopp. De senare tre är rimliga undantag, menar Björn Bernhardson, eftersom det inte finns någon risk att konsumenten skulle tro att dessa produkter skulle innehålla smör.

”Men smördegen skiljer sig från de övriga, då den faktiskt ofta innehåller just smör. Det var ju också därför som den en gång fick sitt namn. Många konsumenter förväntar sig att den ska innehålla smör.”

Företrädare för Pop! Bakery skriver i ett mejl till Äkta vara att smördegen kommer att få ett nytt recept från och med vecka 11, ett beslut som ska ha fattats redan förra året. Tillverkaren säljer redan smördeg gjord på smör i bland annat Frankrike och Nederländerna.

I många andra länder har smördeg en benämning som inte innehåller ordet smör, till exempel puff pastry, pâte feuilletée och Blätterteig.

 Resultatet i omröstningen:

•Pop! Bakery Smördeg: 5 644 röster
•Svensk Honungsförädling Blomsterhonung, ekologisk: 4 705 röster
•Herrljunga cider Anno69 äppelcider, alkoholfri: 2 425 röster
•Max Sourcream & pepper dressing: 1 009 röster
•Estrella Nötmix honung & salt: 827 röster

Antipriset Årets matbluff delas ut av konsumentföreningen Äkta vara, i år för sjätte gången. Under hela året kan vem som helst kunnat nominera produkter som de tycker är bluffiga. Med hjälp av en jury väljs fem finalister ut, sedan får allmänheten rösta fram en ”vinnare” på Äkta varas hemsida

 

 

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!