Smart teknik ska minska miljöpåverkan från fiskodlingar

PUBLICERAD: 26 oktober 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: IVL

I dagens landbaserade fiskodlingar är det svårt att veta hur mycket foder som fiskarna faktiskt vill ha. Vattentemperatur och syrehalt påverkar fiskarnas aptit och ofta blir foder kvar i vattnet, vilket försämrar vattenkvaliteten. I ett nytt projekt ska IVL med hjälp av sensorer, AI och avancerad dataanalys optimera utfodring och drift för att minska driftskostnader och miljöpåverkan.

Landbaserade fiskodlingar är helt eller delvis slutna system som kräver högteknologiska pump- och reningsprocesser och noggrann övervakning.

”Idén med projektet är att med hjälp av smarta verktyg som sensorer, artificiell intelligens och avancerad dataanalys optimera och anpassa utfodringen efter behov, beräkna biomassa för bästa slakttid och optimera drift och skötsel. Utvecklingspotentialen är stor”, säger Torbjörn Johansson, projektledare och forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Foder står för en stor del av kostnaden och klimatpåverkan från fiskodlingar. Tidigare försök har visat att man kan minska mängden foder med 30 procent, utan att fiskarnas tillväxt försämras.

Forskarna ska bland annat spela in och analysera ljudet som uppstår när fiskarna matas. När fiskarna börjar bli mätta minskar ljudnivån i vattnet. En annan del i projektet går ut på att filma fiskarnas ätbeteende och bestämma om detta är lämpligare än att lyssna på ljudet.

Genom akustiska instrument som sänder ut högfrekventa ljudsignaler ska forskarna testa möjligheterna att beräkna den totala biomassan i odlingssystemet vilket kan ge information om hur stora fiskarna är och om de är redo att slaktas.

Projektet Hållbar industriell produktion av fisk med hjälp av AI och avancerad dataanalys finansieras inom ramen för ett strategiskt innovationsprogram för att främja innovation i processindustrin, PIIA, med Vinnova, Formas och Energimyndigheten i ryggen. Medverkar i projektet gör också Göteborgs universitet, Innovatum Science Park, Smögenlax och Gårdsfisk. Projektet initierades i Formas-satsningen Blå mat, där flera av parterna deltar.

Läs mer om Blå mat

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen behöver bli mer hållbar

Årets uppföljning och utvärdering av livsmedelsstrategin har fokus på området Konsument och marknad.
Livsmedelskedjan illustration

Produktionen av metanreducerat kött skalas upp

Fodertillskottet Lome, som minskar kors metanutsläpp, ska ges till kor på gotländska gårdar som Protos samarbetar med.
Linda och Fredrik högupplöst_Martina Holmberg

Lakrids by Bülow utökar Slow Crafted-serien

Lakrids by Bülow släpper det senaste tillskottet i sin ekologiska Slow Crafted-serie: Milk & Honey.
SC_MILKHONEY_landscape

Turbulent år för ekoförsäljningen

Under 2023 minskade andelen ekologiskt i alla kanaler utom Systembolaget. Den stora försäljningsnedgången i början av året bromsade dock successivt in.
_DSF0035