Skånska vinentusiaster vill skapa ett skånskt Napa Valley

23 juni, 2021

Vindestination Skåne ska arbeta för att Skåne ska bli både en destination för vinturism och en vinregion – det vill säga ett skånskt Napa Valley.

Vinentusiasterna Anja Nordberg Sonesson och David Blomgren från Malmö har startat Vindestination Skåne, en ideell non-profitförening som tillsammans med berörda offentliga och privata instanser och intressenter ska öka kännedom om och intresset för skånskt vin i första hand. Ambitionen är att kraftigt öka vinturismen till Skåne för att stärka den skånska besöksnäringen.

”Vi får just nu vara med och uppleva något helt unikt. Tack vare alla fantastiska vinodlare, som kämpar mot vårt oberäkneliga klimat och en icke anpassad lagstiftning, bevittnar vi den tidiga utvecklingen av ett nytt vinland. En samordnad satsning på vinturism kommer att ge en hållbar förstärkning av besöksnäringen i Skåne och leda till många fler arbetstillfällen, samtidigt som vinodlarnas möjligheter till intäkter förbättras avsevärt”, säger Anja Nordberg Sonesson och David Blomgren.

Information från andra vinregioner visar att vinturismen speciellt påverkar hotell- och restaurangnäringen, men även branscher som handel och transporter påverkas relativt mycket. En utländsk vinturist spenderar enligt internationella studier cirka 35 procent mer än en typisk turist.

”För Sveriges och Skånes del står vinturismen idag för en mycket begränsad del av den totala turismen. Det tänker vi ändra på. Vi har grundat den ideella föreningen Vindestination Skåne och avser att arbeta strukturerat för att skapa en destination för vinturism i Skåne. Inom ramen för föreningen kommer vi att marknadsföra Skånes vingårdar, restauranger, vinbarer och hotell som turistmål både nationellt och internationellt, anordna vinfestivaler och vinresor. Någon måste göra något för våra vinbönder i väntan på att gårdsförsäljning blir tillåtet”, säger Anja Nordberg Sonesson och David Blomgren.

Sveriges vinproduktion finns främst i Skåne, där mer än hälften (36 stycken) ligger, följt av Västra Götaland samt Öland och Gotland. Utöver de kommersiella producenterna, finns uppskattningsvis uppemot 200 vinodlingar i Sverige.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!