Sju finalister utsedda till Änglamarkspriset 2019

9 augusti, 2019

Vem blir vinnare av Coops Änglamarkspriset 2019? Omröstningen pågår fram till den 29 augusti. Här är de sju finalisterna:

Experiment 2000m2 på Rosendals Trädgård: Tar sig an den svåra men enormt spännande utmaningen att odla fram en fantastiskt god och hälsosam matkultur som respekterar gränserna för vad planeten och Östersjön mår bra av.

Havstenssunds Ostron: Det är snart 15 år sedan Havstenssunds Ostron påbörjade försök med att få fram ostronyngel av den svenska inhemska arten Ostrea edulis och idag är ostronodlingen den första kommersiella odlingen i Sverige.

Jävligt Gott: Sveriges största veganska matblogg som drivs av Gustav Johansson, flerfaldigt prisbelönad, bland annat som vinnare i folkets val av Matbloggspriset 2016 samt vinnare i bästa rörliga blogg i Matbloggspriset 2018.

Lupinta: Grundades 2018 och föddes ur idén att ersätta importerade sojaprodukter med produkter baserade på närodlade lupinbönor.

Musselfeed: Erbjuder musslor i en ny form som kan användas i både mat- och foderprodukter. Genom att ha utvecklat en industriell process kan man extrahera högvärdigt protein samt omega-3 & 6 med marin profil från musslor.

Peckas Naturodlingar: En kretsloppsodling i en modern akvaponi som ger färska, närproducerade tomater, helt fria från gifter och bekämpningsmedel.

Torfolk & Vänner: Varumärket för den ekonomiska förening som bildades i höstas tillsammans med bland annat Torfolk Gård. Föreningen ger unga människor och nyanlända möjlighet att komma igång med kommersiell odling.

Coop startade Änglamarkspriset 2002 för att uppmuntra och lyfta fram goda initiativ inom miljö och ekologi. Priset fokuserar på hållbar matglädje och framtidens mat och dryck. Röstningen är öppen för allmänheten och pågår fram till 29 augusti. Folkets röster sammanvägs med rösterna från en jury bestående av Maria Billow Bergendahl, Åsa Wickholm och Anneli Bylund från Coop samt Maria Taube, Jesper Danielsson, Klara Alfredsson och en gäst. Vinnaren får 100 000 kronor och presenteras på Skansen i Stockholm den 1 september.

Läs mer om finalisterna:

Experiment 2000m2
Havstenssunds Ostron
Jävligt Gott
Lupinta
Musselfeed
Peckas Naturodlingar
Torfolk & Vänner