Scan lanserar framtidens hållbara griskött

23 april, 2020

Scan lanserar ”Hållbarhetsgrisen” med extra låg klimatpåverkan från Halla Gård i Västergötland. Lanseringen är ett resultat av hållbarhetssatsningen ”Gårdsinitiativet”.

Scan och Anders Gunnarssons gård, Halla Gård, på Västgötaslätten, har gjort stora gemensamma investeringar för att tillsammans lära sig mer om hur man kan få kött med ett ännu lägre klimatavtryck från grisar som får böka och beta fritt ute i naturen.

Stallarna på Halla Gård är utformade för att främja grisanarnas naturliga beteende, de har stort utrymme och kan själva välja när de vill vara inne eller ute. Det proteinrika fodret av åkerböna och lupin odlas i huvudsak på den egna gården. Gödsel från grisarna driver en biogasanläggning och blir till näring på gårdens åkrar. Åtgärderna minskar gårdens klimatpåverkan och ökar miljöfördelarna, inte minst i form av ökad biologisk mångfald, lägre vattenanvändning och minskad övergödning.

”Samarbetet med Halla Gård har varit intensivt och oerhört givande, nu har vi äntligen ett resultat, Hållbarhetsgrisen, som är på väg ut i dagligvaruhandeln. Halla Gård är en av våra pilotgårdar i vår satsning ”Gårdsinitiativet”, där vi utifrån gårdens enskilda förutsättningar ser över hur vi tillsammans kan minska gårdens klimatpåverkan. Redan nu har ytterligare 14 gårdar anslutit och målet är att över 800 gårdar ska vara del av initiativet innan år 2030. Det långsiktiga målet är att vår produktionskedja, från gård till gaffel, ska binda mer klimatgaser än vad vi släpper ut”, säger Magnus Lindholm, operativ chef på Scan.

Till en börjar kommer fläskkotlett, karré, fläsk- och fläskytterfilé, revben och spareribs från Halla Gård att finnas i dagligvaruhandeln i Stockholm, Malmö, Göteborg och Skaraborgs län. Priset för produkterna kommer att ligga strax över priserna för konventionellt svenskt griskött.

”Jag är jätteglad och stolt över det här. Både för att grisarna har det väldigt bra och för att vi hittat ett sätt att minska klimatpåverkan samtidigt som miljöfördelarna ökar. Nu hoppas jag såklart att många vill smaka på våra nya produkter”, säger Anders Gunnarsson, Halla Gård.

Exakt hur mycket klimatpåverkan har minskat kommer att publiceras inom kort när alla delar av livscykelanalysen är färdigställda. Läs mer om hållbarhetssatsningen här

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!