Smaken på julkaffet Tulizo beskrivs som en fulländad smakbalans med god fyllighet, inslag av apelsinskal och en lång eftersmak av mörk knäck. Julkaffet kommer att säljas på Lidl, Matsmart.se, rutasoka.se samt ett par utvalda Hemköp och Ica-butiker.

Rutasoka Coffee lanserar säsongsbaserat julkaffe

3 november, 2020

Rutasoka Coffee lanserar sitt första julkaffe Tulizo, som är döpt efter en av de 189 mammor som har fått föda kostnadsfritt på Rutasoka Clinic i Kongo. Tulizo blir startskottet på Rutasokas lansering av nya dubbelcertifierade kaffesorter med säsongsbetonade smaker.

Rutasoka Coffee startades 2017 av Rebu Burubwa och Stefanie Hedén. Företaget importerar UTZ-certifierat och ekologiskt råkaffe från ett kaffeodlarkooperativ i östra Kongo och rostar det i Göteborg. Fem procent av omsättningen investeras i odlingarna samt i kvinnokliniken Rutasoka Clinic i Uvira.

Rutasoka Clinic, med 22 sjukrum och 15 anställda, grundades av Rebu Burubwa, som själv tvingades fly från krigets Kongo. Han kom till Sverige 2008 men glömmer aldrig sitt hemland som toppar spädbarns- och mödradödligheten i världen. För att finansiera driften av kliniken startades ett flertal kaffeodlingar upp, som hade legat i träda under det instabila läget i Kongo.

Sedan lanseringen 2017 har Rutasoka Coffee importerat 100 ton kaffe, skapat 1 214 arbetstillfällen, genomfört 1 379 förlossningar och hjälpt 2 230 patienter. Under hösten 2020 har 20 000 kaffeplantor delats ut till 400 kaffemakare och deras familjer i områdena Hutwe och Kikuvo i östra Kongo.

”Vi fortsätter att investera upp till fem procent av vår omsättning till att plantera nya kaffeplantor och skapa nya jobbmöjligheter samt att erbjuda kvinnor och barn fri förlossningsvård och sjukvård i östra Kongo, säger Rebu Burubwa.

”Julen för mig handlar om gemenskap, närhet och kärlek. Jag vill kunna ge mina kunder en god smakupplevelse när de dricker en kopp av Rutsokas julkaffe samt att de verkligen kan göra skillnad med att välja Rutasoka Coffee, där en del av intäkterna går till kaffemakarna och kliniken i Kongo.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!