Foto: Äkta vara

RÅ tillbakavisar Äkta varas påstående om matbluff

17 januari, 2020

RÅ Blåbär är en av finalisterna till Årets matbluff 2019.  Nu tillbakavisar producenten WellNOx Health AB Äkta varas påstående om att varumärket RÅ, produktbeteckningen råsaft och ordet kallpressad är missvisande på en produkt, som är pastöriserad, det vill säga upphettad till 83-85 grader.

”Att orden råsaft och kallpressning kan verka missvisande för någon som inte är insatt i produktionsprocessen kan vi förstå. Men vi tycker att det är tråkigt att Äkta vara inte tagit sig tid att kolla upp vad råsaft och kallpressning faktiskt innebär innan de gjorde sin nominering, och vi förklarar gärna hur det ligger till”, skriver Thomas Sjölander, WellNOx Health AB .

Han förklarar att produktbeteckningen råsaft är skyddad enligt lag, precis som juice, och innebär att en dryck måste bestå av 100 procent pressad frukt, bär eller grönsaker.  RÅ Blåbär kallpressas, vilket innebär att råvarorna pressas kylda eller rumstempererade.

”Att våra juicer är pastöriserade är inget vi försöker sticka under stol med. På ingrediensförteckningen på förpackningen för RÅ Blåbär står det “Kallpressad råsaft av 100 % norrländska blåbär. Pastöriserad”, och i alla våra produktbeskrivningar skriver vi tydligt att våra produkter är pastöriserade.”

”Vi pastöriserar våra produkter för att öka hållbarheten. I valet mellan att göra en produkt med väldigt kort hållbarhet och mycket svinn, och en pastöriserad produkt med lång hållbarhet, valde vi att göra en pastöriserad, eftersom vi ansåg att det var bäst både för oss och vår klimatpåverkan. Vi är medvetna om att en del upplever varumärket RÅ som missvisande, men vår upplevelse är att majoriteten av våra kunder, precis som vi, tycker om namnet RÅ och inte vill att vi ska ändra på det”, avslutar Thomas Sjölander.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!