Vegetarisk färs gjord på 100 procent svenska råvaror

22 april, 2021

Färsodlarna, en uppstickare inom svenskt växtbaserat protein, utmanar nu köttfärsen genom att släppa sin första, helt unika produkt: en svenskodlad färs gjord på bara fyra ingredienser – svensk sötlupin, åkerböna, gråärt och raps från svenska åkrar. För att möta den ökande efterfrågan på vegansk och närodlad mat med kort och begriplig ingredienslista intar nu Färsodlarna den gröna marknaden.

Baserad på flera års utveckling, testande och hårt arbete lanserar nu Färsodlarna den första färsen med rötterna i Sverige. Färsodlarna tar över stafettpinnen från den icke-vinstdrivande aktören Axfoundation, som redan 2017 började utveckla svensk baljväxtfärs. Färsodlarna tillträder ägandeskapet med ambitionen att öka efterfrågan på svenska baljväxter, och samtidigt bidra till minskad konsumtion av kött.

”Vi är mycket stolta över denna unika innovation. Vårt mål på Färsodlarna är att ge människor tillgång till fantastisk, god, växtbaserad mat som är lätt att tillaga. Då gör vi det enkelt och gott att minska sitt klimatavtryck. Vår första produkt är Svenskodlad Färs som nu finns i dagligvaruhandeln,” berättar Oddgeir Hole, VD, Färsodlarna.

Färsen

Den svenskodlade färsen är vegansk och man kan använda den precis som vanlig köttfärs i sina vanliga recept. Färsen innehåller enbart de tre baljväxterna sötlupin, gråärt, åkerböna samt raps från svenska åkrar. Det enda som har tillsatts är salt. Svenskodlad färs är gjord med en så enkel metod att alla med köttkvarn kan göra sin egen färs hemma.

Bara fyra ingredienser

Färsen innehåller enbart de tre baljväxterna sötlupin, gråärt, åkerböna samt raps från svenska åkrar. Tillsammans bildar ingredienserna en färs som kan ersätta köttfärs.

Sötlupin – är en proteinrik baljväxt som näringsmässigt liknar sojabönan, men som går att odla i Sverige. Inte att förväxla med den giftiga trädgårdslupinen som växer i landets vägkanter.

Gråärt – är en nordisk ikon som liknar den mångsidiga kikärten. Gråärten ger den svenskodlade färsen en god, fyllig och nötig smak. En historiskt viktig baljväxt som börjar bli allt trendigare att använda i matlagning.

Åkerböna – ger den svenskodlade färsen struktur i form av fiber, protein och smak i form av umami. Trots sin goda smak har den tidigare mest använts som djurfoder.

Raps – bidrar med vitaminer och nyttiga fetter. Resterna från tillverkningen av kallpressad rapsolja, så kallad rapspasta, binder ihop de magra baljväxterna och ger färsen en fyllig konsistens och nötig smak.

Från böna till färdig produkt

Torkad sötlupin, gråärt och åkerböna läggs i blöt några timmar. Efter förvällningen kokas baljväxterna till en mjuk konsistens, dels för malningens skull, men framför allt för att kroppen ska kunna ta upp baljväxternas näring och inga lektiner ska finnas kvar. Sen blandas dem med rapspasta och salt för att få rätt konsistens och smak. Slutligen mals allt till fin svenskodlad färs.

Den svenskodlade färsen från Färsodlarna är märkt med Från Sverige vilket garanterar att produkten är odlad, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!