Prisras på kakao ökar risken för barnarbete

5 maj, 2021

Vårens kraftiga prisras på kakao i Elfenbenskusten ökar risken för barnarbete. Det skriver Fairtrade Sverige, som uppmanar branschen att agera. Samtidigt visar en ny Sifo-undersökning att sju av tio svenskar skulle avstå från att köpa choklad, om de visste att barnarbete låg bakom.

Kakaopriset fastställs av Elfenbenskustens regering och anger det lägstapris som uppköpare ska betala vid inköp av kakao från landet. Det priset har nu sjunkit med 25 procent för perioden maj till oktober 2021. Anledningen till prisraset är minskad försäljning.

”Kakaoodlare som sedan tidigare lever i extrem fattigdom får nu ännu mindre betalt. Vi vet att ökad fattigdom leder till ökad risk för barnarbete. Nu behöver branschen agera för att värna barnens rättigheter”, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

”Historiskt sett, exempelvis under den ekonomiska krisen på 90-talet, har prisras på kakao inneburit att färre barn går i skolan – och att fler hamnar i arbete.”

Den största delen av den kakao som konsumeras i Sverige kommer från Elfenbenskusten och Ghana. Där arbetar närmare 1,6 miljoner barn i åldern 5-17 år med kakao, enligt en undersökning från universitet i Chicago. Det är ungefär lika många barn som det finns i samma åldersgrupp i hela Sverige.

En undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Fairtrade Sverige visar att sju av tio svenskar skulle välja bort en viss choklad om de visste att den producerats med hjälp av barnarbete. Starkast avstånd tar kvinnliga konsumenter. Bara 8 procent av kvinnorna skulle köpa choklad som de visste producerats med hjälp av barn, att jämföra med 15 procent av männen.

”De allra flesta konsumenter vill inte handla choklad där produktionen inneburit att barn har behövt arbeta i stället för att gå i skolan. Nu när risken för barnarbete ökar till följd av pandemin är det viktigare än någonsin att chokladföretagen tar ett större ansvar och betalar kakaoodlarna ett högre pris, säger Hewan Temesghen.

För att lyfta problemen inom kakaobranschen lanserar Fairtrade Sverige chokladbollsutmaningen i samband med fikakampanjen Fairtrade Challenge. Målet är att baka 100 000 chokladbollar på Fairtrade-märkt kakao – för alla barns rätt att gå i skolan – inför chokladbollens dag den 11 maj.

”Genom att välja Fairtrade-märkt kakao kan företag och kaféer, hemmabagare och chokladälskare, gemensamt bidra till en mer hållbar handel med kakao som motverkar barnarbete och värnar alla barns rätt att gå i skolan”, säger Hewan Temesghen.

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!