Polarbröds Utstickarpris 2018 går till Tina-Marie Qwiberg 

PUBLICERAD: 7 november 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Filmaren, odlaren och krögaren Tina-Marie Qwiberg vinner Utstickarpriset 2018, som delas ut av Polarbröd. Temat för årets pris är en hyllning till maten. 

”Att få vinna var ett riktigt jäkla halleluja-moment. En morot odlad i frisk, levande jord ger mersmak. Kroppen känner det och vips har du ätit två morötter till. En morot odlad i utarmad jord, ger tomhet, du äter max en halv och slänger bort resten. Vi behöver kvalitet istället för kvantitet”, säger Tina-Marie Qwiberg. 

Tina-Marie Qwiberg är dokumentärfilmare, odlare och krögare som tillsammans med sin familj driver restaurangen och gästgiveriet Gula Hönan och Tuppens Krog på Gotland. Bortsett från animalieprodukter kommer allt som serveras från familjens egen odling. De senaste 17 åren har Tina-Marie arbetat som dokumentärproducent och driver idag produktionsbolaget Tina-Marie Qwiberg AB, som gör naturdokumentära filmer och barnprogram åt SVT och UR. Ett brinnande engagemang för natur, miljö och livsmedelsproduktion och viljan att göra skillnad, har resulterat i filmerna “Bieffekten” och “Den sista skörden”.

Juryns motivering lyder:
Årets vinnare arbetar helhjärtat och med ett brinnande engagemang för en hållbar framtid och en rik matkultur. Med avstamp i matglädje och välsmakande råvaror jobbar hon för en hållbar utveckling i alla led, från bruket av jorden, till råvarornas kvalitet, lagandet av maten och konsumentens upplevelse. Hennes globala ansats förankras i myllan på lokal nivå. Inte bara genom att själv bevisa att det går att odla goda råvaror med ett välmående jordbruk, utan också genom att göra viktiga dokumentärfilmer om ämnet där hon gör svåra frågor tillgängliga för den breda massan. Tina-Marie Qwiberg inspirerar och ger oss hopp om en levande, motståndskraftig och uthållig försörjning.”

Övriga nominerade till årets Utstickarpris är food sharing-entreprenören Raphael Fellmer, Selin Juul, initiativtagare till Stop Spild Af Mad, den amerikanske restauratören Dan Barber samt författaren och TV-kocken Susanne Jonsson. 

Utstickarpriset instiftades av Polarbröd 2012 för att hylla modiga människor som går sin egen väg och som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Årets jury består av Johan Kuylenstierna, Heidi Anderson, Maja Frankel, Måns Adler, Karin Bodin och Anna Borgeryd

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen behöver bli mer hållbar

Årets uppföljning och utvärdering av livsmedelsstrategin har fokus på området Konsument och marknad.
Livsmedelskedjan illustration

Produktionen av metanreducerat kött skalas upp

Fodertillskottet Lome, som minskar kors metanutsläpp, ska ges till kor på gotländska gårdar som Protos samarbetar med.
Linda och Fredrik högupplöst_Martina Holmberg

Lakrids by Bülow utökar Slow Crafted-serien

Lakrids by Bülow släpper det senaste tillskottet i sin ekologiska Slow Crafted-serie: Milk & Honey.
SC_MILKHONEY_landscape

Turbulent år för ekoförsäljningen

Under 2023 minskade andelen ekologiskt i alla kanaler utom Systembolaget. Den stora försäljningsnedgången i början av året bromsade dock successivt in.
_DSF0035