Plastkorkens framtid avgörs av konsumenterna

15 april, 2020

Skånemejerier plockar bort plastkorken från sin ekologiska mjölk. Det blir upp till konsumenterna att visa om de föredrar mjölkpaketet med eller utan den omdiskuterade korken.

”Det råder delade meningar om skruvkorken. En del konsumenter föredrar bekvämligheten med skruvkork medan andra hellre vill undvika plast. Nu testar vi att ta bort plastkorkarna för att se vad konsumenterna faktiskt väljer”, säger Cecilia Lindwall, marknadschef på Skånemejerier.

Tidigare i år fick Hjordnäras sortiment nya förpackningar i kartong. För att ytterligare minska förpackningarnas klimatpåverkan tas nu plastkorkarna bort successivt från alla literförpackningar med Hjordnäras ekologiska mjölk. Skånemejerier kommer att följa försäljningen för att se hur förändringen tas emot i butik.

”Som konsument kan man visa sin åsikt på två sätt. Att handla förpackningarna utan kork är ett sätt att ta ställning. Men framförallt blir det viktigt att berätta för oss vad man tycker. Passa på att höra av er. Vi kommer att lyssna”, säger Cecilia Lindwall, som hoppas och tror att konsumenterna kommer att fortsätta att köpa Hjordnära även utan plastkork.

”Vår vision är att vara Sveriges mest hållbara mejeri och i linje med det ligger att minimera mängden material i våra förpackningar. Att ta bort plastkorkarna minskar miljöbelastningen och underlättar återvinningen. Det är bra både för oss, konsumenter och miljön.”

De korkar som används idag är tillverkade av förnybar råvara och ska sorteras som hårdplast. Beroende på resultatet från vårens test kommer plastkorken antingen att förbli borttagen, eller återinföras.

Åsikter om plastkorkens vara eller icke vara kan lämnas på Skånemejeriers hemsida och via Facebook

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!