Pauligs kaffeavfall får nytt liv som funktionella råvaror

28 oktober, 2020

Paulig Incubator, PINC, investerar i det danska startup-företaget Kaffe Bueno, som återvinner och förädlar kaffeavfall från Pauligs rosteri i Vuosaari i Finland till ingredienser för kosmetika, nutraceutiska preparat och funktionella livsmedel. PINC ledde en investeringsrunda på 1,1 MEUR. Saminvesterare var Växtfonden i Danmark, Yieldlab i Irland samt en dansk ängelinvesterare.

PINC investerar i tidiga startup-företag med fokus på framtidens livsmedel och tjänster. Samarbetet mellan Kaffe Bueno och PINC började för ungefär ett år sedan med återvinnings- och förädlingstestning av avfall från malt kaffe från Pauligs rosteri i Vuosaari.

Under de senaste åren har antalet produkter relaterade till kaffe växt mycket med allt från funktionella drycker till kosmetika och läkemedel – och det finns fortfarande mycket kvar att utforska.

”Kraften i kaffe är otrolig; det är så mycket mer än en dryck. När jag växte upp i Colombia använde vi det till allt möjligt: sår, hudvård, desserter”, säger Juan Medina, VD och en av de tre grundarna av Kaffe Bueno.

”Vårt mål är att spela en viktig roll i den kommande bioekonomin genom att frigöra kaffets hälsopotential. Vår rena Kaffe Bueno-olja finns redan tillgänglig globalt för premiumprodukter inom skönhet och vårt mångsidiga Kafflour-mjöl används för hälsosammare bakning. Med detta kapitaltillskott kan vi verkligen växla upp och öka produktionen för att möta kundernas efterfrågan och påskynda utvecklingen av nya produkter”.

Globalt väntar 10 miljarder kilo använt kaffe på att återvinnas och förädlas till hälsofrämjande ingredienser.

Kaffe Bueno grundades 2016 och är beläget i Alfa Lavals innovationshub utanför Köpenhamn. Företagets vision att dra nytta av kaffets hälsopotential genom att ta vara på hela spektrat av bioaktiva molekyler, som är kvar i det som ses som kaffeavfall.

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!