Anastasia Krivoruchko och Florian David är Melt&Marbles grundare

Paulig investerar i nästa generation växtbaserat fett

20 augusti, 2021

Pauligs inkubator, PINC, investerar i det svenska startup-företaget Melt&Marble. Företaget har utvecklat jäst som en produktionsplattform för goda och hållbara fetter som används för växtbaserade livsmedel. Melt&Marble har samlat in 750 000 euro i sin första finanseringsrunda för att färdigställa sin prototyp och förstärka sitt team.  

Melt&Marble använder precisionsfermentering för att producera hållbara fetter som används i växtbaserade livsmedel. Genom att ändra på jästens ämnesomsättning kan teamet på ett exakt sätt både efterlikna alla befintliga fettstrukturer och skapa helt nya fetter som kan skräddarsys för en rad växtbaserade produkter.

”Efterfrågan på växtbaserade proteinalternativ växer snabbt och det kommer snart att finnas en stor brist på kokosolja, vilket är det fett som oftast används idag. Med mer än tio års erfarenhet har Melt&Marble gjort ett fantastiskt arbete med att utveckla en oöverträffad teknikplattform i syfte att skapa ett fett som liknar animaliskt fett. Det kommer att förbättra smaken på växtbaserade alternativ avsevärt och vi är mycket glada över att vara en del av deras resa”, säger Marika King, chef för PINC.

Anastasia Krivoruchko, Melt&Marbles grundare och VD, säger att fett är en viktig del i upplevelsen när man äter en god köttbit:

”Eftersom egenskaperna hos växtbaserade fetter skiljer sig från egenskaperna hos animaliska fetter har många av det växtbaserade köttersättningsprodukterna hittills smakat sämre än riktigt kött. Med vår teknik kan vi skapa fetter som är identiska med animaliska fetter – eller ännu bättre. Detta kan bli ett lyft för hela branschen. Det är fantastiskt att ha Paulig ombord med deras långa erfarenhet inom livsmedelsutveckling och fokus på hållbarhet.”

Melt&Marbles första prototyper förväntas vara klara i slutet av 2021.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!