Paulig investerar i företag som odlar kött i laboratoriemiljö

25 januari, 2021

Pauligs inkubator, PINC, investerar i det schweiziska startup-företaget Mirai Foods, som har rest en runda på 2 miljoner euro för att förbereda sin kommersialisering av laboratorieodlat kött.

Mirai Foods förädlar djurceller i laboratoriemiljö för att odla riktigt kött. Företaget är en av få globalt verksamma aktörer som inte manipulerar cellerna genetiskt eller kemiskt. Totalt deltog sju investerare i finansieringen, allt från familjeföretag, värdedrivna privatpersoner till riskkapitalfonder inom high tech.

”Vi är stolta över att ha en så stark och mångsidig investerarpool med på denna resa. Paulig har lång erfarenhet inom livsmedelsbranschen och är en perfekt partner för produktutveckling och distribution”, säger Christoph Mayr, medgrundare och VD för Mirai Foods.

”Vårt uppdrag är att påskynda världens övergång till en miljövänlig, etisk och ekonomisk hållbar livsmedelsproduktion – och vi vill göra det så rent och naturligt som möjligt, eftersom detta är viktigt för många konsumenter och lagstiftare, särskilt i Europa.”

PINC:s chef Marika King säger att Mirai är en bra matchning för både PINC och Paulig, som aktivt vill stödja utvecklingen av nya hållbara och hälsosamma livsmedel.

”Mirai är andra generationens aktör inom detta område och har varit extremt snabba. Det tog dem bara sex månader att utveckla den första prototypen och vi är glada över att få vara med på det här teamets spännande resa.”

Paulig fokuserar vanligtvis på växtbaserade livsmedel, men innovativ teknik öppnar nya vägar.

”Det handlar inte om att välja antingen växtbaserade livsmedel eller animaliska produkter. På Paulig ser vi det här som en ny valmöjlighet för konsumenter, låt oss se till att de får den”, säger Marika King.

Hon lyfter fram flera hållbarhetsaspekter med laboratorieodlat kött, som att åkermark inte behöver användas, minskade utsläpp av växthusgaser samt elimineringen av antibiotikaanvändning. En annan fördel är att sammansättningen av fettsyror och fettnivåer kan kontrolleras

Mirai Foods etablerade sig i slutet av 2019 i Zürich, Schweiz. Ett team på sju personer arbetar med att förverkliga visionen om att producera odlat kött och fokuserar i första hand på Wagyu-nötkött. Mirai Foods förlitar sig inte på genetisk eller kemisk manipulation av celler. Företaget utvecklar just nu sina första kommersiella produkter och finansieringen kommer att användas för att påskynda produktutvecklingen och omvandla deras prototyp till en kommersiell produkt.

PINC är Pauligs riskkapitalgren för tidiga investeringar i startup-företag inom och runt framtidens mat. Målsättningen för PINC är att hjälpa Paulig att förnya sig och växa samt att bidra till en smakrikare, hälsosammare och mer hållbar planet.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!