Paradiset rensar hyllorna från brasilianska livsmedel

5 juni, 2019

Paradiset fasar ut icke-ekologiska produkter från Brasilien på grund av den senaste tidens dramatiska ökning av bekämpningsmedel i landet. Hittills i år har 169 nya bekämpningsmedel godkänts och ytterligare 1 000 fler väntar på godkännande bara under 2019.

Flertalet av dessa bekämpningsmedel inte tillåtna i EU och därmed inte i Sverige – men principen att dessa över huvud taget tillåts är något som Paradiset inte kan stå bakom. Det skriver butikskedjan i ett pressmeddelande.

Utöver detta har flera av de nu godkända ämnena tydliga kopplingar till cancer och det saknas kontroller och studier över hur de olika bekämpningsmedlen reagerar med varandra.

”Vi kan inte med gott samvete fortsätta att erbjuda livsmedel från Brasilien så länge som både mängd, och takt, av bekämpningsmedel ökar så kraftigt i landet. Vi har därför omgående beslutat att de måste plockas ner från våra hyllor för att, som alltid, kunna erbjuda Sveriges hållbaraste och renaste matkasse”, säger Johannes Cullberg, Paradisets VD och grundare.

Paradiset skriver vidare, att den kraftiga ökningen av tillåtna bekämpningsmedel beror på landets president, Jair Bolsonaro, som tillträdde vid årsskiftet och utsåg en öppen förespråkare av kemiska bekämpningsmedel som jordbruksminister.

Paradiset kommer att plocka bort alla Brasiliens icke-ekologiska färskvaror från sitt sortiment. Arbetet har redan påbörjats och skulle något ändå finnas kvar tar kedjan tacksamt emot besked om detta.

Relaterade