Palmoljan kvar i 41 procent av pepparkakorna

PUBLICERAD: 9 december 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Inför pepparkakans dag genomför FoodFighters och Äkta vara sin årliga granskning av innehållet i de pepparkakor som finns på marknaden. Årets granskning visar att drygt 40 procent av kakorna fortfarande innehåller palmolja.

Tidigare års undersökningar har visat en tydlig trend, där allt fler tillverkare har fasat ut den omdiskuterade palmoljan. Men i år är trenden bruten. 2021 är lika många av sorterna bakade med palmolja som i fjol, det vill säga 41 procent, liksom 80 procent av de färdiga degarna. Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta, vara konstaterar att den positiva utvecklingen har avstannat:

”Är det för att konsumenterna är nöjda nu? Vi tror inte det. Vi är övertygade om att många bryr sig om vad pepparkakorna faktiskt innehåller och känner sig lurade. Vi tror att människor allra helst vill ha pepparkakor bakade på klassiskt vis med riktigt smör.”

Enligt FoodFigheters beräknas produktionen av palmolja öka med 400 procent till 2050:

”Att nästan alla livsmedelsproducenter i världen hävdar att deras palmolja är segregerad och certifierad är en matematisk omöjlighet. Det stärker bilden av RSPO som en tandlös märkning att gömma sig bakom. Frågan vi ställer oss är, fungerar RSPO som världens största tvättstuga för greenwashing?”, säger Sanna Rosell Ödén, FoodFighters.

Undersökningen kan laddas ner här

Senaste nytt

Mjölkmustaschen – gör skillnad för mäns hälsa

För tredje året i rad stödjer Skånemejerier kampen mot prostatacancer genom sin medverkan i Mustaschkampen.
Varje-liter-räknas_FINAL
Mjölkmustaschen – gör skillnad för mäns hälsa

Tid för lutfisk – Sveriges äldsta bevarade mattradition

Inför Lutfiskens dag den 31 oktober har Skärhamns Frys tagit fram ett modernt lutfiskrecept tillsammans med kocken Katja Palmdahl.
Lutfisk med rökigt tångsalt pumpa och smörad kycklingfond_2
Tid för lutfisk – Sveriges äldsta bevarade mattradition

Julmusttrender 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Bryggerierna ser ett växande intresse för hantverksmässig julmust, sockerfria varianter samt nya smaker och fatlagringar.
Julmust
Julmusttrender 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Blodbrownien lanseras i fler butiker till Halloween

I samband med Halloween kommer blodbrownien, som lanserades på Pressbyråns testbutik PBX, att finnas i flera butiker i hela landet.
Blodbrownie Emma Moberg
Blodbrownien lanseras i fler butiker till Halloween

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx
Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan
Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx
Plastpåseskatten försvinner vid nyår