Ett exempel på förrätt från Scandics klimatberäknade meny: Handskalade räkor, syrad fänkål, bakad gulbeta, citronmajonäs, rostad hasselnöt och sotad pujolök.

Orkla och Scandic samarbetar för minskad klimatpåverkan

29 november, 2019

I februari 2020 inför Scandic klimatberäknade menyer vid konferenser och event på alla sina hotell i Sverige i samarbete med Orkla FoodSolutions. Med nya menyer beräknar Scandic minska sin klimatpåverkan med drygt en tredjedel per trerättersmeny.

Menyerna är framtagna av Scandic Culinary Team och klimatberäknade av Orkla FoodSolutions. Klimatmärkningen visar hur stor klimatpåverkan en portion av receptet har och hur stor andel av en persons dagliga ”klimatbudget” portionens klimatpåverkan motsvarar. Klimatpåverkan för recepten har beräknas med hjälp av RISE klimatdatabas för livsmedel, branschdata för transporter och data från producenter och Orklas fabriker.

Inspirationen till menyerna kommer från Orkla FoodSolutions och förhållningssättet ”Next is Now”, som är skapat som ett led i arbetet med att nå FN:s hållbarhetsmål. Next is Now tar upp vad som krävs för att vi ska kunna leva hälsosamt utan att inverka för hårt på miljön och klimatet. Förhållningssättet utgår från nästa generations ätande som sammanfattas i åtta trender: Health, Flex, Grazing, Things Wrapped In Things, Big Flavours, Less Waste, Smart Take Away och Personalization.

”Vi vet att det finns ett stort intresse för att minska klimatpåverkan från mat bland aktörer inom både privat och offentlig sektor. Genom att öka medvetenheten och informera om matens klimatpåverkan kan vi hjälpa till att göra medvetna val. Det handlar inte om att komma med pekpinnar, utan bara dela med oss av den kunskap vi samlat in och erbjuder via vårt förhållningssätt Next is Now, säger Sara Westerlin, projektledare för Next is Now på Orkla Foods Sverige.

”Om vi ändrar vad vi äter skulle vi enligt svenska myndigheter kunna halvera vår klimatpåverkan från mat och samtidigt uppfylla kostråd och näringsrekommendationer. Vi skulle kunna göra maten till en del av lösningen på våra klimatutmaningar.”

Läs mer om Orkla FoodSolutions

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!